Konglomerát Vivendi podá nabídku na převzetí Lagardere

čtvrtek, 9. prosince 2021, 16:20 Aktuality, Tisk, Internet & Mobil, TV, Rádio MediaGuru

Jedna z největších transakcí svého druhu v Evropě by zásadně změnila mediální scénu ve Francii.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Francouzský mediální konglomerát Vivendi chce do jara předložit nabídku na převzetí mediální společnosti Lagardere. Francouzský podnik to uvedl v tiskové zprávě. Pokud půjde vše podle plánu, bude to jedna z největších transakcí svého druhu v Evropě, která zásadně změní mediální scénu ve Francii, poznamenala agentura Reuters. Transakce by firmu Lagardere ocenila podle dřívějších propočtů asi na 3,4 miliardy eur (86,5 miliardy Kč).

Vivendi uvedla, že v nejbližších dnech převezme téměř 18procentní podíl, který v Lagardere drží fond Amber Capital. Ten patří mezi takzvané aktivistické investory, kteří se většinou snaží dostat do řídících orgánů a prosadit ve firmě zásadní změny.

Za každou akcii Lagardere Vivendi nabízí 24,10 eura, což je cena, o které se v této souvislosti mluvilo už v září. Následný návrh na převzetí celé firmy předpokládá, že cena zbývajících akcií bude stejná, uvedla dnes firma. Po převzetí podílu fondu Amber bude mít Vivendi v Lagardere asi 45,1 procenta akcií.

Až bude chtít Vivendi předložit nabídku na převzetí celého podniku, musí to nejprve oznámit regulačnímu úřadu AMF. Firma dnes uvedla, že to bude do února, tedy za méně než osm týdnů.

Očekává se, že spojení obou francouzských firem otřese mediální scénou ve Francii. Vivendi už totiž vlastí skupinu placených televizí Canal+ a zpravodajský program CNews, převzetím konkurenční firmy Lagardere bude mít kontrolu i nad jejím vlajkovým časopisem Paris Match, týdeníkem Journal du Dimanche a rozhlasovou stanicí Europe 1.

Na francouzském mediálním trhu se pohybuje i český investor Daniel Křetínský, jehož podnik tam od Lagardere už dříve koupil několik titulů, včetně například časopisu Elle. Křetínský má rovněž kontrolu nad podílem v holdingu Le Nouveau Monde, který je jedním z akcionářů skupiny Le Monde vydávající stejnojmenný deník.

-čtk-