Nejudržitelnější evropská online tržiště za rok 2021

úterý, 21. prosince 2021, 07:40 Aktuality, Výzkum, Internet & Mobil MediaGuru

Vinted, eBay nebo Vestiaire Collective patří podle zprávy Cross-Border Commerce Europe mezi nejudržitelnější tržiště v Evropě.

Vinted je na čele nejudržitelnějších tržišť, má 40% podíl na trhu věcí z druhé ruky v Evropě, zdroj: Shutterstock

Vinted je na čele nejudržitelnějších tržišť, má 40% podíl na trhu věcí z druhé ruky v Evropě, zdroj: Shutterstock

Když se hovoří o online tržištích, většina zákazníků míří na Amazon nebo Zalando. Popularitu ale čím dál více získávají udržitelnější platformy. Do roku 2030 bude second-hand trh údajně dvakrát větší než trh s rychlou módou uvádí web RetailDetail.

Udržitelnost je pro spotřebitele stále důležitější a tržiště z toho také těží. Již druhým rokem zveřejnilo obchodní sdružení Cross-Border Commerce Europe žebříček největších udržitelných tržišť působících mezinárodně. Nejudržitelnější v Evropě jsou Vinted (Litva), se 40% podílem na trhu věcí z druhé ruky v Evropě, eBay (USA), Vestiaire Collective (Francie), StockX (USA),Depop (Velká Británie), Artpal (USA), Etsy (USA), Rubylane (USA), Amazon (USA), který nyní prodává vrácené zboží jako použité zboží a Spoonflower (USA).

Trh s módou z druhé ruky roste jedenáctkrát rychleji než tradiční maloobchod. V letošním roce se celých 90 mil. Evropanů poprvé pokusilo o přeprodej ve srovnání se 16 mil. v roce 2020. Kromě toho 45 % online nakupujících již zakoupilo cirkulární produkt, 7 % si koupilo něco „repasovaného“ a 3 % si vybrala něco recyklovaného. Podle CBCommerce se během příštích čtyř let trh zdvojnásobí na 34 mld. eur. O dalších pět let později by mělo být oblečení z druhé ruky dvakrát větší než trh rychlá móda. 

Prodeje online módy vzrostly díky pandemii o třetinu

středa 24. listopadu 2021

-zue-