NetMonitor má od ledna zpřesnit měření stráveného času

pondělí, 6. prosince 2021, 07:05 Aktuality, Internet & Mobil MediaGuru

Ve výzkumu jednotné návštěvnosti českého internetu dojde od ledna k metodické změně v měření stráveného času díky novému nástroji Sonar.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Ve výzkumu jednotné návštěvnosti českého internetu, NetMonitoru, dojde od 1. ledna 2022 k metodické změně v měření stráveného času díky novému nástroji Sonar. Sonar má podle sdělení Sdružení pro internetový rozvoj (SPIR), zadavatele výzkumu, přesněji měřit čas strávený uživateli na webových stránkách a lépe zachycovat čas strávený čas na stránkách s „dlouhým“ obsahem.

Zatímco doposud byl čas strávený na stránkách měřen tak, že po 30 minutách neaktivity bylo započítávání přerušeno, Sonar zohlední veškerý aktivní strávený čas. Metodologická změna zabrání také možnosti prodlužovat strávený čas a návštěvy uměle pomocí automatického obnovení stránky.

„Vylepšení projektu Netmonitor pomocí Sonaru přináší reálnější pohled na způsob konzumace obsahu webových stránek, což bude vidět především u provozovatelů s audio a videoobsahem. Jedná se o změnu, která lépe popíše chování uživatelů v online prostředí,” uvedl Michal Hanák, předseda výkonné rady SPIR.

-mav-