Petici proti jmenování Obzinové v ČRo podepsalo na 600 lidí

pátek, 17. prosince 2021, 08:10 Rádio, Aktuality , Aktualizováno MediaGuru

Téměř 600 zaměstnanců Českého rozhlasu (ČRo) v otevřeném dopise vyzvalo ředitele Reného Zavorala, aby zrušil jmenování Jitky Obzinové ředitelkou zpravodajství.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Téměř 500 zaměstnanců zpravodajství Českého rozhlasu (ČRo) v otevřeném dopise vyzvalo ředitele Reného Zavorala, aby zrušil jmenování Jitky Obzinové ředitelkou zpravodajství. Obávají se ohrožení nezávislosti, objektivity a vyváženosti. Obzinová dříve působila jako ředitelka zpravodajství TV Prima, kde se údajně podílela na manipulaci zpráv. Zavoral na dotaz ČTK uvedl, že názor zaměstnanců respektuje, obsah dopisu zhodnotí a vyjádří se k němu na začátku příštího týdne. K dopisu se stále připojují další zaměstnanci Českého rozhlasu, uvedený údaj téměř 600 lidí platí k pátečnímu odpoledni.

Obzinová ČTK prostřednictvím SMS sdělila, že dokud není zaměstnancem Českého rozhlasu, nechce se k věci vyjadřovat.

V ČRo pracuje okolo 1400 lidí, ve zpravodajství je asi 320 pracovníků.

Zavoral oznámil jmenování Obzinové na místo Jana Pokorného od ledna na středečním zasedání Rady ČRo s tím, že zpravodajství potřebuje krizového manažera, který se bude potýkat s nutností významně redukovat rozpočet i počty pracovních míst, a to vše při zachování vysokých standardů kvalitního veřejnoprávního zpravodajství.

„Generální ředitel otevřený dopis obdržel a názor zaměstnanců Českého rozhlasu respektuje. Obsah dopisu zhodnotí a vyjádří se k němu začátkem příštího týdne," řekl ČTK mluvčí ČRo Jiří Hošna. Na webu Hospodářských novin Zavoral uvedl, že si Obzinovou vybral na základě jejích manažerských zkušeností a na základě toho, že zná dobře prostředí veřejnoprávních i komerčních médií. "Jsem přesvědčený, že společnou řeč najde nakonec paní Obzinová i se svými kolegy ve vedení zpravodajství a s jeho zaměstnanci. Myslím, že reakce na její jmenování jsou přehnané, i když je respektuji," řekl HN. Podle něj je za Obzinovou mnoho pracovních úspěchů a nelze člověka posuzovat podle jedné chyby, kterou v životě udělal.

Po oznámení o změně na postu šéfa zpravodajství se začaly ozývat kritické hlasy od zaměstnanců i politiků a veřejně známých osob. Pochybnosti o Zaoralově kroku vyjádřili například předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová nebo její místopředseda Jan Bartošek.

Otevřený dopis podepsali například šéfeditor zpravodajství Jan Dražan, editor Radiožurnálu Pavel Šuba, vedoucí investigativního oddělení Radiožurnálu Markéta Chaloupská, vedoucí zahraniční redakce zpravodajství Filip Nerad nebo moderátor Radiožurnálu Jiří Chum.

„Jsme přesvědčeni, že Jitka Obzinová nezávislost zpravodajství přímo ohrožuje a v minulosti to svými kroky dostatečně dokázala. Jitka Obzinová se přímo podílela na manipulaci zpravodajství. Názorně to dokládá zdokumentovaná a médii popsaná událost ze září 2015. Na poradě vedení FTV Prima tehdy Jitka Obzinová coby vedoucí zpravodajství přímo ovlivňovala vyznění reportáží o uprchlících tak, aby vzbuzovaly protiimigrační vášně. Manipulaci faktů v reportážích konstatovala i RRTV," uvedli signatáři dopisu. Zmínili také její působení při prezidentských volbách v roce 2013, kdy zpravodajská redakce na její popud údajně stranila Miloši Zemanovi.

Podle podepsaných zaměstnanců by měl Zavoral své rozhodnutí přehodnotit a jmenování Obzinové zrušit. „Máte právo odvolávat a jmenovat si své nejbližší spolupracovníky. Ale nemáte právo ohrožovat nezávislost zpravodajství veřejnoprávního média Českého rozhlasu," uvedli.

Zaměstnanci ČRo kvůli jmenování Obzinové také hromadně na twitteru začali měnit profilové fotky na černé pozadí s hashtagem #nebudemezticha a přidávájí následující tweet: „Nesouhlasíme s tím, aby usvědčená manipulátorka Jitka Obzinová byla šéfkou zpravodajství Českého rozhlasu #nebudemezticha.

Český národní výbor Mezinárodního tiskového institutu a NFNZ - Nadační fond nezávislé žurnalistiky pak vyzvaly Reného Zavorala, aby odstoupil. „Považujeme funkci médií veřejné služby za základní pro demokracii v naší zemi. Jestliže generální ředitel ČRo po šesti letech dospěl k závěru, že jím řízená organizace vyžaduje krizové řízení a jestliže k tomu vybral novinářku, proti které protestují renomovaní zaměstnanci, je na místě, aby rezignoval sám na svou funkci. K tomu ho vyzýváme," uvedly. 

Otevřený dopis Generálnímu řediteli Českého rozhlasu Renému Zavoralovi

 

Vážený pane generální řediteli,

velice nás překvapilo Vaše sdělení na zasedání Rady Českého rozhlasu dne 15. prosince 2021 o výměně na postu ředitele zpravodajství. Protože jste tuto výměnu oznámil na veřejném jednání, obracíme se na Vás i my veřejně.

Jsme hluboce přesvědčeni, že v sázce je nezávislost, vyváženost a objektivita zpravodajství Českého rozhlasu. Tedy hodnoty, které jsou nejen vodítkem pro naši práci, ale přímo nám je ukládá Kodex Českého rozhlasu.

Odvolání a jmenování ředitele zpravodajství je plně ve Vaší kompetenci a máte na ně samozřejmě právo. Vámi oznámená nová ředitelka zpravodajství ČRo Jitka Obzinová není zárukou nezávislosti zpravodajství, ba právě naopak. Jsme přesvědčeni, že Jitka Obzinová nezávislost zpravodajství přímo ohrožuje a v minulosti to svými kroky dostatečně dokázala.

Jitka Obzinová se přímo podílela na manipulaci zpravodajství. Názorně to dokládá zdokumentovaná a médii popsaná událost ze září 2015. Na poradě vedení FTV Prima tehdy Jitka Obzinová coby vedoucí zpravodajství přímo ovlivňovala vyznění reportáží o uprchlících tak, aby vzbuzovaly protiimigrační vášně.

„Jsme tady všichni zaměstnaní, máme zaměstnavatele, který má nějaký postoj. Jestliže ho akceptuji já, akceptuje ho vedoucí vydání, tak vy prostě poslechnete příkazů vedoucího vydání,“ řekla na poradě. „Pokud to tak není, tak vlastně neakceptujete fakt, že jste tady zaměstnaní a pak nemá cenu, abyste tady byli zaměstnaní,“ uzavřela Obzinová výhružkou. Manipulaci faktů v reportážích konstatovala i Rada pro rozhlasové a televizní vysílání.

Neobjektivní přístup projevila Jitka Obzinová i v roce 2013 v době prezidentských voleb, kdy redakce zpravodajství měla ve vysílání stranit Miloši Zemanovi a opět na přání majitele. Takto to popsal tehdejší člen redakce zpravodajství Primy Tomáš Drahoňovský:

„V roce 2013 jsme měli v prezidentských debatách stranit MZ. Odmítl jsem se pod ně jako tehdejší dramaturg podepsat. Následovaly výhrůžky, že si už nikdy v žádné TV neškrtnu a postupná degradace. Takové bylo zpravodajství pod vedením Jitky Obzinové.“

Mediální manažer, který takto flagrantně porušuje základní novinářské principy vyváženosti a nestrannosti, by měl být automaticky diskvalifikován pro práci ve veřejnoprávním médiu.

Předpokladem pro funkci ředitele zpravodajství by měla být nejen schopnost umět ušetřit a propouštět zaměstnance, ale především zastávat a sdílet hodnoty veřejnoprávního zpravodajství, novinářské objektivity a nezávislosti. Minulost Jitky Obzinové nás utvrzuje v tom, že tímto člověkem není.

Vážený pane řediteli, vyzýváme Vás, abyste své rozhodnutí přehodnotil a jmenování Jitky Obzinové novou ředitelkou zpravodajství zrušil. Máte právo odvolávat a jmenovat si své nejbližší spolupracovníky. Ale nemáte právo ohrožovat nezávislost zpravodajství veřejnoprávního média Českého rozhlasu.

-čtk-, -mav-

Pozn.: Aktualizováno ve čtvrtek 16.12. v 17:40 o počet signatářů, vyjádření ČRo a výzvy CZ IPI a NFNZ. Upravili jsme titulek i text zprávy.

Pozn.: Aktualizováno v pátek 17.12. v 8:00 a v 17:15 o počet signatářů.