Seznam očekává pro 2022 růst trhu, rozšiřuje audio reklamu

pondělí, 20. prosince 2021, 10:15 Internet & Mobil MediaGuru

Jednička českého internetu očekává v příštím roce pokračující růst online reklamy. Připravuje také spuštění nového reklamního systému a rozšiřuje audio reklamu.

Tomáš Búřil, zdroj: Seznam.cz

Tomáš Búřil, zdroj: Seznam.cz

Největší hráč českého internetu, společnost Seznam.cz, očekává, že i v příštím roce poroste objem reklamy na internetovém trhu, ale i v dalších mediatypech. „V onlinu očekáváme růst i nad rámec vývoje trhu a v televizi a rádiu, vzhledem k investicím do obsahu a rostoucí sledovanosti a poslechovosti, odhadujeme velmi dynamický růst," uvedl pro MediaGuru.cz obchodní ředitel Tomáš Búřil

Obchodní politika Seznam.cz pro rok 2022 vychází ze stejných principů jako v letošním roce. Reklamní ceny zvýšil Seznam v průměru u zhruba třiceti nejvíce poptávaných pozic. „K tomu jsme přistoupili i u reklamních ploch, u kterých aukce klientů v Skliku dlouhodobě tlačí ceny výš. V průměru se jedná o navýšení o cca 5 %. Velký zájem je obecně třeba o branding, leaderboard na Novinky.cz a mobilní outstream na domovské stránce. Stejně tak je velká poptávka po Seznam Native. U takových formátů se nám klienti opravdu předhánějí v zájmu. Některé formáty se dočkaly i zlevnění. U řady reklamních ploch pak zůstává cena stejná. Jde například o klienty stále více využívanou online videoreklamu," doplnil ke změnám v reklamním ceníku pro rok 2022 Tomáš Búřil.

V obchodních podmínkách pro rok 2022 budou i nadále platit zvýhodněné ceny pro klienty, kteří inzerují napříč celým portfoliem Seznamu (online, rádia, print, TV). V příštím roce chce navíc společnost spustit nový reklamní systém. Seznam Reklama má přinést postupnou změnu na poli nákupu i výdeje online reklamy. „Klientům i partnerům nabídne časovou administrativní úsporu a umožní jim také přímou vzájemnou dohodu,“ popisuje obchodní ředitel Seznamu.

Crossmediální zásah má nejen TV a online, ale i audio

Stejně tak v nabídce zůstávají balíčky propojující reklamu na onlinu a v televizi. V polovině letošního roku byl také zaveden nový audio balíček Seznam Cross Audio a možnosti audio reklamy se postupně rozšiřují. Zahrnuje reklamu napříč weby Seznamu (platforma Podcasty.cz, domovská stránka Seznamu s podcasty ve službě Seznam.cz Newsfeed a boxíkem rádií, na zpravodajských serverech Seznam Zprávy, Sport.cz a Novinky.cz, spoty v rádiích Classic Praha a Expres FM). V současné době si tento balíček může klient pořídit za cenu 100 tisíc korun. „Zdaleka už tedy nejde jen o výdej reklamy před podcasty z naší produkce. Balíček Seznam Cross Audio vydáváme automatizovaně jako floatingovou pozici, a inzerenti tak zasáhnou i uživatele, kteří využívají loňskou novinku na Seznam Zprávách, jakou je čtený článek, nebo posluchače rádií z playeru umístěného přímo na naší domovské stránce. Nabídka audioobsahu na platformě Podcasty.cz se také stále rozšiřuje. Nyní máme přes 80 partnerů a publikujeme cca 400 podcastů. Z toho jen 120 podcastů produkuje Český rozhlas, který je jedním z našich největších partnerů," upřesňuje Tomáš Búřil.

Na začátku příštího roku se obsah z platformy Podcasty.cz stane také součástí mobilní aplikace Seznamu. Tento krok má vést k navýšení reklamního audioprostoru i dosahu reklamy.

Naopak propojení jednotné metriky pro nákup TV a online video reklamy v podobě tzv. eGRPu, se zatím odkládá. Pro jeho rychle zavedení si ale Seznam.cz nechává otevřené dveře. Chce se totiž zabývat možnostmi monetizace odložené sledovanosti

Reklama na Seznamu roste, cena se po třech letech zvýší

středa 6. října 2021

-mav-