Soud zrušil rozhodnutí RRTV o pokutě kvůli reklamě na Hanáckou vodku

pondělí, 13. prosince 2021, 14:00 Aktuality, Reklama MediaGuru

Soud rozhodl, že prostějovská palírna přestupek nespáchala a případ vrátil RRTV k dalšími řízení.

Matěj Ruppert v kampani na Hanáckou vodku, zdroj: Palírna u Zeleného stromu

Matěj Ruppert v kampani na Hanáckou vodku, zdroj: Palírna u Zeleného stromu

Městský soud v Praze zrušil rozhodnutí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), která loni v říjnu uložila likérce Palírna U Zeleného stromu pokutu 100.000 korun za reklamu na Hanáckou vodku z roku 2019. V reklamním spotu tehdy vystupoval zpěvák Matěj Ruppert. Soud rozhodl, že prostějovská palírna přestupek nespáchala a případ vrátil RRTV k dalšími řízení. ČTK dnes informaci získala rozsudku, který byl zveřejněn na webu RRTV.

Člen představenstva Palírny U Zeleného stromu Jiří Pejša řekl, že RRTV na začátku loňského roku zahájila s Palírnou U Zeleného stromu správní řízení ohledně reklamy na Hanáckou vodku, která byla vysílána v závěru roku 2019. Spot, ve kterém tančil a zpíval Ruppert, podle názoru RRTV vytvářel dojem, že spotřeba alkoholu přispívá ke společenskému úspěchu. V říjnu 2020 pak rada rozhodla v neprospěch reklamy na Hanáckou vodku. Palírna dostala zákaz ji vysílat v televizi a také pokutu 100.000 korun. Výrobce lihovin však podal žalobu a soud nyní rozhodl v jeho prospěch.

„Žalovaný (RRTV) neprokázal, že by reklamní spot vytvářel dojem, že konzumace alkoholu přispívá ke společenskému úspěchu. V reklamním spotu není nijak zobrazena konzumace alkoholu, tím spíše nelze jednoznačně dovodit spojitost mezi jakoukoliv částí děje reklamního spotu a konzumací alkoholu," stojí v rozhodnutí městského soudu. Soudce „významně zapochyboval", zda lze tanec v baru, bytí s přáteli či zábavu označit za společenský úspěch ve smyslu zákona o regulaci reklamy. Soud proto rozhodl, že tato reklama na Hanáckou vodku přestupkem nebyla.

Vedení Palírny U Zeleného stromu nyní zvažuje, jakým způsobem bude po RRTV nárokovat vzniklé škody. „Rozhodnutí RRTV o zákazu reklamy přišlo těsně před naší nejsilnější sezonou, tedy koncem roku. Museli jsme tak narychlo řešit natočení nového spotu, reklamní prostor v televizi jsme již měli zarezervovaný. Navíc nám tím i ubíhala autorská práva na píseň v původní reklamě, což také byla výrazná investice," upozornil Pejša.

Firma Palírna U Zeleného stromu vznikla v roce 2011 sloučením společností Granette a Starorežná Prostějov. Průměrná roční produkce likérky činí zhruba 100.000 hektolitrů alkoholických nápojů. Do jejího výrobního portfolia patří více než sto produktů. V roce 2012 firma dokončila přesun výroby likérů z Ústí nad Labem do Prostějova, kde už pět století funguje Palírna U Zeleného stromu.

-čtk-