Audioknihy a e-knihy na českém trhu dál rostou

úterý, 11. ledna 2022, 12:05 Internet & Mobil, Tisk MediaGuru

Také v covidovém období pokračoval růst prodejů audioknih a elektronických knih, ukazují dostupné statistiky.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Souhrnná data ukazují, že počet prodaných audioknih a e-knih na českém trhu se stále zvyšuje. Podle údajů Asociace vydavatelů audioknih dosáhl obrat maloobchodního trhu audioknih v roce 2020 výše 231 mil. Kč, což představovalo meziroční nárůst o 12,4 %. Ze dvou třetin se na celkovém obratu podílel digitální prodej audioknih (144 mil. Kč), zatímco fyzických nosičů se prodalo za 87 mil. Kč.

Výsledky v roce 2020 ovlivnila pandemie covid-19, která pravděpodobně vedla k poklesu prodeje fyzických audioknih, zatímco prodej digitálních narostl o více než 60 %. „Podíl digitálního prodeje se navýšil pravděpodobně i vlivem epidemie a s ní souvisejících omezení v rámci otevření maloobchodních prodejen. Lze ale očekávat, že trend převažujícího digitálního prodeje bude pokračovat," konstatuje zpráva Asociace vydavatelů audioknih.

Vývoj obratu trhu audioknih (mil. Kč)

Zdroj: Asociace vydavatelů audioknih, hodnoty se zobrazí najetím na sloupec

Největším vydavatelem v roce 2020 bylo vydavatelství OneHotBook (16,54 %) s minimálním náskokem před vydavatelstvím Tympanum (16,13 %), vyrovnaný byl i souboj o třetí místo mezi společnostmi Radioservis (14,10 %) a Albatros Media (14,08 %). Vyšší než desetiprocentní podíl získal ještě Supraphon (11,72 %).

V roce 2020 pokračoval také růst e-knih. Podle zprávy Svazu českých knihkupců a nakladatelů rostl prodej e-knih v roce 2020 rychleji než prodej fyzických knih. Meziroční růst oproti minulým rokům zrychlil na 35 %. Prodáno bylo více než 1,3 milionu kusů e-knih.

V elektronické podobě nabízela e-knihy většina významných tuzemských nakladatelů (více než 400 nakladatelských značek). Celkově bylo na konci roku 2020 dostupných zhruba 21 tisíc titulů. V elektronické podobě byla k dispozici převážná většina nejprodávanějších titulů. Od května 2020 došlo také k přeřazení audioknih a e-knih do druhé snížené sazby DPH (10 %).

Mezi čtenáři e-knih dlouho dominovali muži. V roce 2020 vzrostl podíl žen na 52 %. Pro prodej e-knih je určující Praha (33 % prodaných kusů), následovaná Středočeským (18 %) a Jihomoravským krajem (10 %).

Svaz českých knihkupců a nakladatelů odhaduje celkovou velikost knižního trhu (koncové ceny včetně DPH) v roce 2020 na 8 mld. Kč. Souhrnný obrat digitálních audioknih a e-knih měl ve sledovaném roce představovat cca 370 mil. Kč, což je 5 % z celkového obratu knižního trhu.

Zpráva o vývoji knižního trhu 2020/2021 celkově konstatuje, že v roce 2020 se v důsledku lockdownů a jiných restriktivních opatření výrazně proměnila struktura knižního trhu. Obrat knižního trhu v uvedeném roce meziročně klesl asi o 10 %, stejně tak se snížil počet vydaných titulů. Výraznější byl pokles obratu knihkupectví, a to o 15-30 %. Největšími skupinami podle počtu vydaných titulů zůstávají Albatros Media, Euromedia Group a Grada Publishing.

-mav-