COOP otevře obchod budoucnosti bez personálu

pátek, 14. ledna 2022, 15:45 Aktuality, Retail MediaGuru

COOP otevře v průběhu února ve Strakonicích první obchod, který se obejde bez stálé přítomnosti personálu. Druhý se chystá v Českém Krumlově.

První prodejna bude fungovat od února ve Strakonicích, zdroj: COOP

První prodejna bude fungovat od února ve Strakonicích, zdroj: COOP

Síť družstevních prodejen COOP otevře v průběhu února ve Strakonicích svůj první obchod, který se obejde bez stálé přítomnosti personálu a bude tak v něm možno nakupovat v režimu 24/7. Podle vedení firmy se podobného obchodu dočkají zákazníci brzo i na dalším místě v jižních Čechách, a to v Českém Krumlově. COOP se při tvorbě nového konceptu inspiroval sesterskými řetězci ve Skandinávii, kde podobné obchody fungují již několik let.

„Slovo samoobsluha získává s námi nový obsah. Koncept automatického obchodu se maximálně přizpůsobuje potřebám zákazníků, pro které končí nutnost plánovat si podle otevírací doby obchodů své nákupy,“ komentuje plánované otevření obchodu Lukáš Němčík, ředitel pro rozvoj a marketing COOP.

Na základě zkušeností se bude koncept rozšiřovat i do dalších míst. Největší úspěch se očekává právě v menších a středních městech, kde je dostatek zákazníků a zároveň řada z nich se už nespokojí s obchody se standardní otevírací dobou.

Zákazníci budou moci v obchodě nakupovat pokud mají bankovní identitu a zároveň si stáhnou speciální aplikaci. Každý zákazník tak bude jasně identifikován a dvojitý vstup do prodejny nevpustí nikoho bez této identifikace. Prostor obchodu bude navíc hlídán kamerovým systémem. Mimo standardní otevírací dobu bude k dispozici celý obchod, uzavřené budou jen pulty s lahůdkami či uzeninami. Automatické obchody však budou mít rozšířenou nabídku baleného zboží. Samotná platba za zboží bude fungovat na principu samoobslužných pokladen, kterými jsou již dnes větší obchody sítě družstev běžně vybaveny. Zákazník bude moci opustit prodejnu s nákupem po ověření platby. Dodavatelem technologického řešení je společnost Knowinstore.

Kromě zvýšení pohodlí zákazníků si COOP od zavádění automatických prodejen slibuje také vyšší tržby a zároveň snížení mzdových nákladů. Náklady na proměnu jedné prodejny v obchod budoucnosti se podle Němčíka pohybují kolem jednoho miliónu korun.

Skupina COOP otestuje provoz prodejny bez personálu

pátek 24. září 2021

-zue-