Hospodářské noviny zmenšují svůj formát, šetří papír

pondělí, 3. ledna 2022, 07:30 Aktuality, Tisk MediaGuru

Hospodářské noviny přecházejí z konzervativního berlineru na takzvaný světový formát. Ten je o něco menší a umožňuje ušetřit papír.

Ilustrační foto, zdroj: MediaGuru.cz

Ilustrační foto, zdroj: MediaGuru.cz

Po více než 20 letech mění Hospodářské noviny svůj formát. Přecházejí z konzervativního berlineru na takzvaný světový formát. Ten je o něco menší. Používají ho například The Times nebo The Independent. Změna má umožnit ušetřit spotřebu papíru, aniž by bylo třeba zkracovat obsah novin.

„Zachováváme řazení a šablony článků a přidáváme dvě strany obsahu. Každé vydání tak bude mít rozsah minimálně 16 stran. Oblíbený pátečník pak dvojnásobek. Zároveň jsme na stranu 2 vrátili krátké zprávy, o které jste si nejčastěji psali po loňském velkém redesignu," představuje novinky v pondělním vydání šéfredaktor Jaroslav Mašek.

Vysvětluje rovněž, že přechodem na nový formát mizí z HN „velké okraje". To přinese úsporu papíru, jehož cena vzrostla, údajně až zhruba o 60 procent. „Snažíme se hledat úspory. Navíc v situaci, kdy rostou ceny tiskařských prací, ceny dopravy i všech energií nutných pro výrobu nejen papírových novin, ale celého obsahu," dodává. I z tohoto důvodu se zvyšuje prodejní cena HN na 30 Kč.

-mav-