Při nákupu potravin rozhodují u Čechů kvalita a cena

pondělí, 17. ledna 2022, 16:30 Aktuality, Retail, Výzkum MediaGuru

Rozhoduje kvalita potravin, pak cena a až potom země původu. Pouze 4 % Čechů při výběru potravin řeší zemi původu, hlavní roli hraje kvalita (pro 44 %) a cena (pro 34 %), ukazuje výzkum KPMG.

Země původu zajímá jen 4 % Čechů a složení potravin jen 13 %. zdroj: Shutterstock

Země původu zajímá jen 4 % Čechů a složení potravin jen 13 %. zdroj: Shutterstock

Podle aktuálního výzkumu poradenské společnosti KPMG Česká republika je země původu při výběru potravin nejdůležitějším hlediskem pouze pro 4 % Čechů. Rozhodující je kvalita pro 44 % a cena pro 34 % Čechů. Význam ceny ale kvůli ekonomické nejistotě znovu vzrůstá. Složení potravin je na prvním místě pro 13 % respondentů. Podle výrobce se rozhodují 2 % a podle jiných kritérií 3 % Čechů.

„V minulém šetření v roce 2019 nám podíl těch, kteří upřednostňují při výběru cenu, klesl podruhé pod 30 %. Tentokráte ale opět vystoupil na 34 %, což představuje návrat do roku 2013. Důvodem je pravděpodobně ekonomická nejistota spojená s koronavirem a nově i vysokou inflací. Pokud tato nejistota nepoleví, trend vzrůstajícího důrazu na cenu nejspíš ještě posílí,“ uvádí Martina Štegová, partnerka KPMG odpovědná za retail. Dodala, že cena je pochopitelně nejdůležitější pro lidi s nižšími příjmy.

Za ekonomické konjunktury v roce 2017 označilo cenu za rozhodující faktor 28 % dotázaných. To je nejnižší podíl za celé sledované období od roku 2013 do současnosti. Hlavně kvůli jejich zdražování zaplatí průměrně za potraviny přibližně každý jedenáctý (9 %) více než 4 tisíce Kč měsíčně. Mezi 3 tisíce a 4 tisíce Kč se tyto výdaje pohybují u 20 % respondentů. Do 2 tisíc Kč se vejdou útraty 32,5 % Čechů.

„Výdaje za potraviny rostou skokově. V roce 2013 převyšovaly 3 tisíce Kč za měsíc jen u 6 % lidí. V roce 2019 stoupl podíl této skupiny na 16 % a letos na 29 %. Zároveň s tím samozřejmě klesá podíl těch, kteří se vejdou do 2 tisíc Kč,“ upozorňuje Štegová. Potraviny jsou zboží základní spotřeby, které nelze ničím nahradit. Pokud tedy domácnostem ukrojí stále větší část z příjmů, nezbývá jim tolik na jiné útraty, zejména v sektoru služeb.

Sběr dat k průzkumu Nákupní zvyklosti 2021 se uskutečnil v listopadu 2021. Na otázky odpovídalo tisíc respondentů, kteří představují reprezentativní vzorek populace, a to jak z hlediska věku, tak i místa bydliště, vzdělání a výše příjmů. Poslední předchozí data k tématu zveřejnila KPMG Česká republika v květnu 2019.

Výzkum: Potraviny kupují Češi nejčastěji v supermarketu

pondělí 6. září 2021

-zue-