Se zimní olympiádou startují i partnerské aktivace

čtvrtek, 27. ledna 2022, 08:30 Marketing MediaGuru

Po půl roce je zde opět další, tentokrát zimní olympiáda. S ní přichází i marketingové příležitosti pro olympijské partnery.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Půl roku po letní olympiádě v Tokiu se celosvětové sportovní klání přesouvá 4. února do čínského Pekingu. I tentokrát zimní olympijské hry doprovodí na území České republiky Olympijský festival, za nímž stojí Český olympijský výbor spolu se svými partnery. Vedle toho poběží i mnohé marketingové kampaně, které mají olympijské partnerství komunikačně podpořit. 

Olympijský festival se letos bude konat v Brně

Olympijský festival bude letos probíhat v Brně Židenicích v prostoru  Nové Zbrojovky, který se na 17 dní promění v zimní areál. Návštěvníci si zde budou moci vyzkoušet některý ze zimních sportů, například biatlon, bruslení, běžky nebo curling. Prezentovat se přitom budou i olympijští partneři. Například Skupina ČEZ se zapojí do běhu na lyžích, kdy běžkařský okruh osadí svým brandingem a do soutěží věnuje drobné ceny. Toyota zde bude mít obrandovanou zónu snowparku. „Na letní verzi festivalů patřil Toyota Skatepark mezi nejoblíbenější atrakce. Zimním festivalem na to logicky navážeme a zároveň je zde, stejně jako v případě skatera Maxe Habance, souvislost i se sportovci, které podporujeme, tedy Evu Samkovou či Svaz lyžařů,“ přibližuje šéf marketingu Toyoty Michal Velička. 

Coca-Cola bude na festivalu zajišťovat občerstvení organizačnímu štábu a dobrovolníkům. „Rovněž jsme partnerem zábavy ve volných chvílích, kde v rámci soutěžních kvízů budou mít návštěvníci možnost vyhrát různé drobné ceny,“ popisuje za společnost The Coca-Cola Company její marketér Jakub Will Loos. Pilsner Urquell zase připravuje pro návštěvníky zónu s výčepem, kde budou pivo čepovat nejlepší výčepní ze soutěže Pilsner Urquell Master Bartender. 

Cestou je i sponzorství Czech Team TV

Někteří partneři se však rozhodli se do Olympijského festivalu kvůli pandemii raději nezapojit. Jedná se například o společnosti Sazka nebo T-Mobile, které se místo toho spojily s Czech Team TV. Sazka je sponzorem pořadu Sazka studio, který bude během celé olympiády denně shrnovat dění z Číny i z Olympijského festivalu v Brně. „Připravujeme i vlastní landing page, prostřednictvím které se Sazka hrdě hlásí k tomu, že ,Fandíme našim sportovcům, pravidelně přispíváme na český sport a rozhýbáváme české děti'. Lidé si tam budou moct pustit Sazka studio živě, ale i ze záznamu, přečíst si tam mohou konkrétní příběhy podpořených dětí, ale dozví se i o mimořádných úspěších mladých sportovních talentů,“ říká tisková mluvčí Sazky Veronika Diamantová. 

T-Mobile je partnerem pořadu Olympiáda živě, který bude každé ráno poskytovat přehled toho, na co se sportovní fanoušci mohou během dne těšit, další vysílání bude probíhat v poledne českého času, kdy půjde olympijský program v Číně do finále, a v plánu jsou i mimořádné vstupy v případě úspěchů českého týmu. Partnerství s Czech Team TV uzavřela také Coca-Cola, jež sponzoruje hokejové studio, chystá sek tomu i Toyota. 

Startují i olympijské kampaně

Kromě spojení s aktivitami Českého olympijského výboru připravují partneři i vlastní komunikační aktivity. Kupříkladu ČEZ svou kampaň, jež poběží v televizi, na internetu, v tisku, rádiu a outdooru, komunikačně propojí se svou mobilní aplikací EPP Pomáhej pohybem, v níž lidé sbírají za své sportovní výkony body, které následně věnují vybraným charitativním projektům.

Sazka bude v komunikaci využívat samostatné animované spoty i packshoty ke standardní produktové komunikaci, jež se objeví v televizi, rádiu, na internetu a také na prodejních místech společnosti. 

Pilsner Urquell nasadí do televize i na internet nový reklamní spot, během hokejového turnaje počítá se sponzorskými vzkazy a dalšími aktivitami v digitálních médiích. „Bližší informace zatím ale nechceme prozradit, ale pracovat chceme aktuálním obsahem, aby naše kampaň byla se sportovními fanoušky tzv. teď a tady,“ nastiňuje Roman Trzaskalik, marketingový ředitel Plzeňského Prazdroje, s tím, že vedle toho uvede pivní značka limitovanou edici zlatých plechovek, soutěžní multipacky v Lidlu s možností vyhrát olympijskou kolekci oblečení nebo olympijský multipack v dalších řetězcích. 

Toyota počítá s televizní kampaní, při které využije jak globální kreativu v rámci dlouhodobého konceptu „Start Your Impossible“, tak lokální spoty, které vytvořila se členy Teamu Toyota a Svazu lyžařů. „Vypráví příběhy jednotlivých sportovců, kterými jsou skokan na lyžích Roman Koudelka, alpská lyžařka Martina Dubovská, snowboardistka Šárka Pančochová. A samozřejmě také snowboardcrossařka Eva Samková,  která sice bohužel oznámila, že na OH startovat nebude, ale přesto jsme se jí rozhodli do kampaně zařadit a poděkovat jí tak za skvělé výkony v celé sezóně i na minulých olympiádách,“ dodává Michal Velička. 

Kromě televize se lokální obsah Toyoty objeví i na sociálních sítích, na webu automobilky, v newsletterech, magazínu Toyota Life v online i tištěné verzi a v klasické PR komunikaci. V neposlední řadě využije automobilka svého partnerství také v interní komunikace, v níž bude zaměstnancům předkládat různé nejen sportovní výzvy. Připravuje mimo jiné i běžecké tréninky s bratry Svobodovými.

Své olympijské partnerství využije v komunikaci také Samsung, který se bude soustředit na využití globálních materiálů na sociálních sítích a propojí je s tváří globální ambasadorky značky pro olympiádu – Ester Ledeckou

-stk-