Šéfredaktorem literárního časopisu Host je spisovatel Jan Němec

pátek, 7. ledna 2022, 07:35 Aktuality, Tisk, Lidé MediaGuru

Jan Němec nahradil ve vedení časopisu Host Miroslava Balaštíka, jenž funkci zastával od roku 1995.

Zdroj: repro titulní strany časopisu Host

Zdroj: repro titulní strany časopisu Host

Novým šéfredaktorem brněnského literárního časopisu Host, jehož tradice sahá do roku 1921 a loni tedy slavil 100 let, je od začátku roku spisovatel Jan Němec. Nahradil Miroslava Balaštíka, jenž funkci zastával od roku 1995, tedy po celou dobu jeho obnovené a stabilizované existence. S Balaštíkem odešel také zástupce šéfredaktora Martin Stöhr. Oba nadále působí ve vedení knižního nakladatelství Host.

„Host má za sebou nejdelší nepřerušenou etapu vydávání ve své historii a jako jeho nejdéle soužící šéfredaktor jsem do něj za tu dobu vložil všechno, co znám a umím. Odcházíme proto, aby se redakce mohla významně obměnit a Host získal zase nový impuls," uvedl v tiskové zprávě Balaštík.

Tým kolem Balaštíka převzal časopis v roce 1995, kdy vycházel nepravidelně jako literární sborník. Postupně vybudovali měsíčník, který se zabývá literárním děním v Česku i zahraničí.

„Během několika posledních let se výrazně rozrostla produkce nakladatelství Host, na jehož chodu a vedení se rovněž spolupodílíme. Tento dvojí závazek nebyl dobrý ani pracovně, ani ideově, vnímali jsme jako žádoucí, aby tyto subjekty nebyly personálně ani nijak jinak propojené," řekl Stöhr. Novým zástupcem šéfredaktora časopisu je Zdeněk Staszek.

Kromě emancipace časopisu od nakladatelství slibuje nový šéfredaktor Němec také tematické otevření Hosta. „Mým cílem je přetvořit Host v měsíčník pro všechny, kteří mají čas číst a věří, že kultura je na konci dne důležitější než politika," uvedl Němec.

Host se před více než 100 lety zrodil v Přerově, záhy jej kolektiv literátů přenesl do Brna, posléze vycházel v Praze. První etapa jeho existence skončila v roce 1929. V 50. letech na tradici navázal Host do domu, oceňovaný zejména v následující dekádě pod vedením básníka Jana Skácela. Vydávání časopisu zastavili normalizátoři v roce 1970. V 80. letech jméno Host přijal samizdatový sborník, na který po pádu totality postupně navázal nynější časopis.

-čtk-