Výběr filmových premiér letošního roku

úterý, 4. ledna 2022, 07:25 Marketing MediaGuru

Do kin mají přijít nové filmové snímky, některé z nich si letos konečně odbudou svou premiéru, několikrát odloženou kvůli pandemii.

Zdroj: Repro YT

Zdroj: Repro YT

Přinášíme výběr letošních filmových premiér. I tento rok přijdou do kin snímky, které měly být představeny již v loňském, nebo dokonce v roce předloňském. Kvůli pandemii se však původní plány změnily. Do kinosálů tak konečně dorazí Kingsman: První mise, Krotitelé duchů: Odkaz či Top Gun: Maverick. Novinkou bude The Batman, Mission: Impossible 7, Avatar 2 nebo české komedie Betlémské světlo či Mimořádná událost. 

V lednu bude mít premiéru Kingsman: První mise, pojednávající o zrodu první nezávislé tajné služby. Představí se také další kapitola z původního příběhu Krotitelé duchů. Nový film s Joaquinem Phoenixem C’mon C’mon vypráví příběh o osamělém rozhlasovém novináři, který se se svým synovcem vydává na cestu napříč Spojenými státy. Do života britské královské rodiny, konkrétně do manželství Diany a prince Charlese, nahlíží snímek Spencer. Thriller Ulička přízraků s Bradleym Cooperem a Cate Blanchettovou ukáže možnosti manipulace díky vhodně zvolených slov. Česká komedie Martina Horského Srdce na dlani s Bolkem Polívkou v hlavní roli povypráví o lásce všech generací. 

V únoru do kin přijde snímek Smrt na Nilu, natočený podle detektivního románu Agathy Christie, v němž se v roli Hercula Poirota představí Kenneth Branagh. Režisér Roland Emmerich, podepsaný pod filmy Den nezávislosti či Den poté, uvede nové sci-fi Moonfall s Halle Berry v hlavní roli. Tom Holland, Mark Wahlberg či Antonio Banderas jsou tvářemi filmu Uncharted o hledači pokladů, který se konečně dostane na stopu k prokleté zlaté sošce ze Zlatého města v El Doradu. V prostředí módního domu Dior se odehrává francouzské drama Haute Couture. Z českých snímků bude mít premiéru muzikál Andílci za školou, pohádka Tajemství staré bambitky 2 nebo dokument Jan Koller – Příběh obyčejného kluka. Do kin přijde také film Poslední závod režiséra Tomáše Hodana o lyžařském závodu, v němž zahynuli Bohumil Hanč a Václav Vrbata, či komedie Jiřího Havelky Mimořádná událost o jednom motoráčku, který se českou krajinou řítí bez svého strojvůdce. 

Březen s sebou přinese premiéru filmu The Batman, v němž se role netopýřího muže tentokrát ujal Robert Pattinson. Do kin přijde také nové zpracování příběhu básníka Cyrana z Bergeracu, jehož v koprodukčním snímku ztvárnil Peer Dinklage. Uveden bude i snímek Panství Downton: Nová éra nebo thriller Ambulance. Sandra Bullock a Channing Tatum se představí v komedii Ztracené město. Z rodinných snímků budou uvedeny animovaná Proměna, Příšerákovi 2 nebo Ježek Sonic 2. Z české produkce bude mít premiéru nový film otce a syna Svěrákových Betlémské světlo o stárnoucím spisovateli, jehož postavy z nedokončených povídek se dožadují, aby pokračoval v ději, dále komedie Známí neznámí nebo Řekni to psem. 

V dubnu do kin přijde nový akční film Davida Leitche Bullet Train s Bradem Pittem v hlavní roli o vlaku, v němž cestuje pět zabijáků, kteří musí bojovat o své přežití. Premiéru budou mít také Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství, Seveřan či thriller 65. Francouzské drama Dva světy nahlédne do dělnického prostředí na severu Francie. Z rodinných filmů se představí Ušák Chicky a Zlokřeček či Zlouni. Uveden bude český film Stínohra o vyšetřování jedné vraždy a snaze pozůstalého manžela, jenž trpí neodbytnými pocity viny, pomstít se, dále komedie Po čem muži touží 2 nebo thriller Promlčeno s Karlem Rodenem v hlavní roli. Filmového zpracování se dočkal také online seriál Vyšehrad – pod názvem Vyšehrad: Fylm přinese další dobrodružství fotbalisty Laviho.

Květnová premiéra čeká snímek Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství s Benedictem Cumberbatchem v hlavní roli. Dále přijde do kin Top Gun: Maverick, pokračování filmu o úspěšném pilotovi ztvárněném Tomem Cruisem, kterého přes 30 let ve službě nepovýšili. Z českých snímků se představí romantická zimní komedie Láska hory přenáší, film Slovo nebo hořká komedie Indián o hektickém životě zaneprázdněného finančníka v podání Karla Rodena, do kterého vstoupí duch umírajícího indiánského náčelníka. 

V červnu bude mít premiéru čtvrté pokračování dobrodružství nájemného zabijáka Johna Wicka s Keenu Reevesem v hlavní roli. Do kin přijde také Jurský park: Nadvláda o střetu dinosaurů s lidskou civilizací, Transformers: Probuzení monster nebo horor Černý telefon s Ethanem Hawkem. Z české produkce se představí snímky Pánský klub o terapii pro „eroticky závislé“, komedie Kdyby radši hořelo o jednom nárazu do vesnické kašny a možném teroristickém útoku na Velikonoce či „buranská komedie“ Párty Hárder. Pro rodiny s dětmi bude v nabídce film Mimoni 2: Padouch přichází či Rakeťák. 

O letních prázdninách do kin dorazí Thor: Love and Thunder, superhrdinský snímek Black Adam nebo thriller Beast s Idrisem Elbou. Premiéru bude mít  také český film Banger s Adamem Mišíkem v hlavní roli, který se vrhne do světa rapu a drog v příběhu jedné pražské páteční noci, dále životopisný snímek o Josefu Myslivečkovi ztvárněném Vojtěchem Dykem Il Boemo, či komedie Střídavka s Martinem Hofmannem a Jitkou Čvančarovou.

Na podzim dorazí do kin český snímek Buko o jednom vysloužilém cirkusovém koni a ženě, která stojí před rozhodnutím, co dál se svým životem, dále komedie Za vším hledej ženu, Copak je to za mazáka nebo Přání k narozeninám o tom, jak se rodinná oslava může zvrtnout v divokou jízdu, při níž si nikdo nemůže být jistý vůbec ničím. Mezi novinkami bude i celá řada pohádek, například Princ Mamánek, Perinbaba a dva světy 2 nebo Princezna v zakletém lese 2. Premiéru bude mít historický film Jan Žižka. Ze zahraničních snímků se představí pokračování úspěšných titulů jako Black Panther: Wakanda Forever, Aquaman 2 nebo Avatar 2.

-stk-