Čas strávený před TV loni překročil 4 hodiny, byl nejvyšší za 25 let

úterý, 22. února 2022, 12:55 TV MediaGuru

Nárůst televizní sledovanosti v prvním roce pandemie se přelil i do roku 2021. Čas strávený před televizní obrazovkou poprvé překročil hranici čtyř hodin denně.

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Průměrný čas strávený před televizní obrazovkou (ATS) se v roce 2021 dostal v Česku poprvé přes hranici 4 hodin. V průměru lidé starší 15 let před televizní obrazovkou trávili v loňském roce 4 hodiny a dvě minuty. V divácké populaci starší 4 let představoval průměrný denní čas sledování TV 3 hodiny a 43 minut. V obou případech jde o nejvyšší hodnoty za posledních 25 let, tedy od začátku elektronického měření sledovanosti v českém prostředí. Ukazují to data ATO-Nielsen Admosphere.

Zdroj: ATO-Nielsen Admosphere, živě + TS0–3,  CS 15+, CS 4+

Zdroj: ATO-Nielsen Admosphere, živě + TS0–3, CS 15+, CS 4+

Zatímco v roce 2020, kdy byla zaváděna nejpřísnější opatření proti šíření covid-19, rostla televizní sledovanost ve všech věkových skupinách, v roce 2021 došlo k nárůstu převážně u diváků starších 35 let. „Rok 2020 byl mimořádný v tom, že televizi sledovali mnohem víc také děti a lidé ve věku 15–24 let. Naopak loňský rok byl ve znamení návratu trendu klesající televizní sledovanosti u mladších věkových skupin diváků,“ popisuje Pavel Müller, Head of Research & Marketing společnosti Atmedia, která na českém televizním trhu obchodně zastupuje 28 tematických televizních kanálů. Zdůrazňuje ale, že i přesto tráví české děti v kategorii 4–14 let sledováním televize v průměru stále 1,5 hodiny denně. U mileniálů, tedy diváků ve věku 25–34 let, dosahují hodnoty sledovanosti dokonce 2 hodin a 17 minut denně.

„V posledních deseti letech roste televizní sledovanost kontinuálně. V letech 2020 a 2021 však vystřelily její hodnoty na rekordní úroveň,“ uvedl dále Pavel Müller.  V porovnání s ostatními státy ve střední Evropě je ovšem Česko jedinou zemí v regionu, kde loni televizní sledovanost vzrostla nejen v porovnání s rokem 2019, ale také s rokem 2020.

V Maďarsku strávili diváci sledováním televize denně téměř 5 hodin. Více času než Češi, tráví sledováním televize také Slováci a Poláci. V Polsku byla nejvyšší televizní sledovanost za poslední tři roky v roce 2020, v loňském roce klesla meziročně o 5 %. Podobný vývoj zaznamenalo také sousední Slovensko. I zde byly hodnoty sledovanosti nejvyšší v roce 2020, kdy vystoupaly na 4 hodiny a 22 minut. V roce 2021 pak sledovanost klesla o 2 minuty. 

Rok 2021 potvrdil podle Atmedia trend nárůstu zájmu o tematické televizní stanice, které mohou čeští televizní diváci sledovat především u operátorů placené televize. V porovnání s rokem 2020 stoupla televizní sledovanost především u filmových, seriálových a dokumentárních stanic. Dvouciferně například rostl podíl na sledovanosti televizních stanic National Geographic, Film+, CS Mystery nebo Eurosport 1, který těžil z návratu sportovních událostí na televizní obrazovky v čele s Letními olympijskými hrami v Tokiu.

Srovnání doby věnované sledování TV v zemích střední Evropy v infografice od Atmedia je možné stáhnout si v souboru níže.

-mav-