Časopisy čte celkem 6,7 milionů lidí, za rok posílily měsíčníky

pátek, 11. února 2022, 07:20 Tisk MediaGuru

Souhrnná čtenost časopisů se udržuje na úrovni 6,7 milionů osob, meziročně mírně zvýšily čtenost měsíčníky a týdeníky.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Čtenářem alespoň jednoho časopisu vydávaného v Česku je 75 % občanů ve věku 12 – 79 let, tj. absolutně 6,7 mil. osob. Je to srovnatelný výsledek jako ve stejném období před rokem (rovněž 6,7 mil. osob) a o jeden procentní bod méně než v posledním měřeném období za druhé a třetí čtvrtletí 2021. Ukazují to data výzkumu Media projekt za 3. a 4. kvartál 2021. 

Na výsledky čtenosti časopisů se tak mohly odrazit sezónní výkyvy. V meziročním srovnání jsou totiž výsledky příznivější než ve srovnání kvartálním. Oproti druhému pololetí roku 2020 zvýšily čtenost především měsíčníky (+5 %) a týdeníky (+2,5 %). Z jednotlivých skupin časopisů pak šlo o časopisy pro ženy, časopisy lifestylové pro ženy,  tituly o vědě a technice a zpravodajské týdeníky.

Rostoucí trend potvrdily v nových datech časopisy Marianne Bydlení (meziročně +70 %), Forbes (meziročně +34 %), AutoTip (+21 %), Epocha (+16 %) a Pestrý svět Nostalgie (+40 %).

V ročních i kvartálních datech je také vidět vyšší čtenost u časopisů TV expres, TV star, Týdeník Televize, Harper's Bazaar, Cosmopolitan, Burda Style, Blesk Bydlení, Story, Blesk Vaše recepty, Computer, Chip, Chvilka pro tebe Napětí, Lidé a země, National Geographic a 100+1, který se dostal na čelo kategorie časopisů o vědě, technice, zajímavostech a cestování. 

V aktuálních datech se znovu objevují časopisy Kondice, Euro a Čas pro hvězdy.

Zdroj: Media projekt, Unie vydavatelů. ASMEA, Median, Stem/Mark

Zdroj: Media projekt, Unie vydavatelů. ASMEA, Median, Stem/Mark

-mav-