EU zakáže fungování serveru Sputnik a stanice Russia Today

pondělí, 28. února 2022, 07:15 TV, Internet & Mobil, Aktuality ČTK

Evropská unie kvůli šíření dezinformací zakáže fungování Moskvou podporované stanice RT (Russia Today) a internetového serveru Sputnik.

Logo stanice Russia Toady, zdroj: RT

Logo stanice Russia Toady, zdroj: RT

Evropská unie kvůli šíření dezinformací zakáže fungování Moskvou podporované stanice RT (Russia Today) a internetového serveru Sputnik. Oznámila to předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

„Státem vlastněná Russia Today a Sputnik a jejich přidružené společnosti už nebudou moci dál šířit lži, aby ospravedlnily Putinovu válku a zasévaly rozkol v unii," uvedla šéfka EK. Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek zahájil vojenskou operaci proti sousední Ukrajině, kterou Západ jednoznačně odsoudil a na Rusko uvalil tvrdé hospodářské sankce.

Evropská komise podle von der Leyenové pracuje na tom, jak „mediálnímu stroji Kremlu" co nejdříve zabránit v šíření „toxických a škodlivých dezinformací".

„Putin nechce jen dobýt zemí, chce dobýt i lidského ducha svými toxickými informacemi," řekl na společné tiskové konferenci s předsedkyní EK šéf unijní diplomacie Josep Borrell. „Dnes děláme klíčový krok a zavřeme kohoutek ruských informačních manipulací v Evropě tím, že zakážeme vysílání RT a Sputniku v EU. Chytíme toho hada pod krkem," dodal Borrell.

RT už delší dobu čelí kritice, že šíří ruskou vládní propagandu a protizápadní dezinformace. Podobně je vnímán státní internetový server Sputnik, který má mnoho jazykových mutací včetně češtiny.

-čtk-