Inzerce v tisku se vrátila k růstu, chystá se nová platforma

čtvrtek, 10. února 2022, 15:00 Tisk, Reklama Reklama

Objem hrubých inzertních výkonů se v tisku loni dostal na úroveň srovnatelnou s obdobím před pandemií. Vydavatelé připravují novou platformu pro nákup tištěné inzerce.

Zdroj: MediaGuru.cz

Zdroj: MediaGuru.cz

Celkový objem hrubé inzerce v tisku podle monitoringu v roce 2021 činil 19,556 mld. Kč, což bylo o téměř 14 % více než v roce 2020. Objem hrubých inzertních výkonů se tak v tisku dostal na úroveň srovnatelnou s obdobím před pandemií (19,8 mld. Kč). Největším inzerentem v tištěných titulech byla společnost Mountfield před firmami Simply You Pharmaceuticals, Kaufland, Albert a Sazka. Data vycházejí z monitoringu Nielsen Admosphere a byla prezentována na čtvrtečním setkání Unie vydavatelů, které se uskutečnilo při příležitosti zveřejnění výsledků čtenosti Media projektu za 3. a 4. loňské čtvrtletí.

Hrubý objem inzerce v tisku (mil. Kč)

Zdroj: Nielsen Admosphere, Unie vydavatelů. Hodnoty se zobrazí najetím na sloupec

TOP zadavatelé v tištěných titulech v roce 2021, zdroj: Unie vydavatelů, Ad Intel - Nielsen Admosphere

TOP zadavatelé v tištěných titulech v roce 2021, zdroj: Unie vydavatelů, Ad Intel - Nielsen Admosphere

Vydavatelé zároveň informovali, že by chtěli na českém trhu zprovoznit platformu Buy On platform pro plánování a nákup inzerce pro vícero tuzemských novin a časopisů. Ta by měla zjednodušit nákup všech forem plošné inzerce a dostat ji na úroveň obchodování s online inzercí. Realizace tiskové kampaně od prvního nápadu až po doručení podkladů by měla být zrychlena na několik kliknutí. Unie vydavatelů projekt realizuje se společností Publishers Inernationalé a plánuje v letošním roce spustit její pilotní provoz.

Podle auditovaných dat ABC ČR se celkem v Česku v roce 2021 prodalo 558,5 milionů kusů novin a časopisů (jde o kumulovaný součet nikoli měsíční průměr a týká se titulů zařazených do ABC ČR). Největší podíl na prodejích mají placené deníky, suplementy a týdeníky. Celkově v ČR vychází 5,488 tisíc titulů od 932 vydavatelů, v sektoru je celkem evidováno 35,121 tisíc pracovních míst.

Zdroj: Unie vydavatelů, ABC ČR

Zdroj: Unie vydavatelů, ABC ČR

-mav-