Lidí na sítích v Česku přibylo, vedou YouTube a Facebook

úterý, 22. února 2022, 07:25 Internet & Mobil MediaGuru

Nejsilnějšími sociálními sítěmi v Česku zůstávají YouTube a Facebook. V loňském roce se měl počet uživatelů sociálních sítí zvýšit zhruba o 9 procent.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Počet uživatelů na sociálních sítích v Česku se loni v meziročním srovnání zvýšil o zhruba 9 procent. Ukazují to nová data zveřejněná na webu Datareportal.com, podle kterých využívá sociální sítě v Česku asi 75 % populace. Růst využívanosti sociálních sítí za poslední rok o 9 % signalizují i data výzkumu MML-TGI od agentury Median za 2. a 3. čtvrtletí 2021. Sociální sítě podle nich využívá v Česku rovněž 75 % populace. Oba zdroje se ale neshodují na absolutním počtu lidí, kteří jsou uživateli sociálních sítí. Podle dat MML-TGI jich je asi 6,7 mil., zatímco prvně uváděný zdroj jejich počet vyčísluje až na 8 milionů. Podstatnější je zde ale trend vývoje, který indikuje rostoucí počet uživatelů na sítích.

K nejsilnějším sociálním sítím patří v Česku YouTube a Facebook. Počet uživatelů sociální sítě Facebook se má pohybovat kolem 4,9 milionů. Ve srovnání s daty za loňský rok by to znamenalo pokles počtu uživatelů, ale Datareportal upozorňuje, že mateřská společnost Facebooku změnila způsob vykazování počtu uživatelů a že data uváděná za leden 2022 nejsou srovnatelná s daty za leden 2021. To samé platí i o vývoji počtu uživatelů na FB Messenger.

Sociální sítí s nejvyšší návštěvností na českém trhu je podle tohoto zdroje YouTube s 8 mil. uživatelů, což by mělo v zásadě kopírovat celou internetovou populaci. Za poslední rok mělo nejvíce přibýt uživatelů na Twitteru, Pinterestu a Instagramu, nově se pak v přehledu objevuje TikTok, který má mít v Česku 1,46 mil. uživatelů.

Počet uživatelů sociálních sítích v Česku (mil.)

  • YouTube: 8.05 
  • Facebook: 4.95
  • Facebook Messenger: 4.20
  • Instagram: 3.60
  • LinkedIn: 2.00
  • Pinterest: 1,48
  • TikTok: 1.46
  • Snapchat: 0.975
  • Twitter:  0.786 

Zdroj: Datareportal.com

Vývoj denních facebookových uživatelů se sice na konci loňského čtvrtletí ve srovnání s předešlým čtvrtletím poprvé globálně snížil, na evropském trhu ale pokračoval v mírném růstu , a to jak denně, tak měsíčně (měsíční počet uživatelů v Evropě meziročně +1,9 % na 427 milionů). Podle prognózy serveru Statista.com by se navíc měl počet uživatelů Facebooku v Česku dál každoročně zvyšovat. Prognóza naznačuje téměř 7,5 mil. uživatelů v roce 2026.  

-mav-