Meta odmítá, že by hrozila odchodem z Evropy

středa, 9. února 2022, 07:25 Internet & Mobil, Aktuality MediaGuru

Společnost Meta v úterý odmítla, že by „hrozila“ odchodem z Evropy. Jakékoli zprávy, které toto naznačují, označila za nepravdivé.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Společnost Meta v úterý odmítla, že by „hrozila“ odchodem z Evropy. Jakékoli zprávy, které toto naznačují, označila za nepravdivé. „Stejně jako 70 dalších společností z EU a USA identifikujeme obchodní riziko vyplývající z nejistoty ohledně mezinárodních přenosů dat," uvedla ve svém prohlášení.

„Nemáme absolutně žádnou touhu stáhnout se z Evropy; samozřejmě že ne. Prostá realita je ale taková, že Meta, stejně jako mnoho jiných podniků, organizací a služeb, spoléhá na přenosy dat mezi EU a USA, aby mohla provozovat naše globální služby. Nejsme sami. Nejméně 70 dalších společností z celé řady průmyslových odvětví, včetně deseti evropských podniků, rovněž upozornilo na rizika související s přenosy dat," napsala dále společnost Meta.

Dodala, že od 2. čtvrtletí 2018 zvýšila mezinárodní přenosy dat a že podniky napříč průmyslovými odvětvími potřebují jasná pravidla pro ochranu transatlantických datových toků. 

Informace o možném stažení služeb Facebook a Instagram se objevila v kvartální zprávě pro investory. Meta vysvětlila, že je ze zákona povinna sdělit investorům rizika, která mohou podnikání firmy ohrozit. Pokračující nejistotu ohledně mechanismů přenosu dat mezi EU a USA proto označila za hrozbu pro podnikání firmy v Evropě. Nemělo to ale znamenat, že by evropským regulačním orgánům hrozila ukončením svých služeb.

Evropská komisařka Věra Jourová v úterý večer uvedla, že všechny firmy působící v Evropě musí respektovat evropské zákony a soudní rozhodnutí, včetně Facebooku. „Vždy jsem je vyzývala, aby se více snažily o dodržování pravidel, a ne o přehazování odpovědnosti. Na naší straně jedná Evropská komise s vládou USA o nalezení trvalého a spolehlivého řešení pro zajištění bezpečných datových toků v plném souladu s rozsudkem Soudního dvora EU. Do té doby existují další nástroje pro přenos a způsoby dodržování předpisů, které mohou společnosti využívat," napsala. 

-mav-