Rada ČT řešila Železného výroky o „totalitní komunistické Číně"

středa, 16. února 2022, 16:35 TV MediaGuru

Na středečním jednání Rady České televize se část radních zajímala o názory ředitele zpravodajství ČT Zdeňka Šámala na výroky moderátora Jakuba Železného.

Jakub Železný, zdroj: Česká televize

Jakub Železný, zdroj: Česká televize

Na středečním jednání Rady České televize se část radních zajímala o názory ředitele zpravodajství České televize Zdeňka Šámala na výroky moderátora ČT Jakuba Železného. Ten ve zpravodajské relaci Události pravidelně uvádí informace, které se vážou k letošním zimním hrám v Pekingu, uvozením, že olympiáda se letos koná „v totalitní komunistické Číně".

Podle ředitele zpravodajství Zdeňka Šámala jde o „osobní demonstraci postojů moderátora, která je výsledkem jeho vstupů do editorsky schválených textů," řekl s tím, že moderátor tím chce něco zdůraznit. Z následné reakce ale nepřímo vyplynulo, že z takového uvozování nadšen není. „Mám rád zpravodajství bez adjektiv, protože případná adjektiva vytváří soubor známých faktů a netřeba je zdůrazňovat a v tomto směru jsem i kolegy informoval," odpověděl. Předseda rady Pavel Matocha se zajímal i o to, zda s moderátorem Železným o této věci mluvil. Šámal odpověděl, že s Železným v této souvislosti nemluvil, protože ve struktuře řízení ČT ho od Železného dělí několik stupňů. S Železným ale měli jednat jeho kolegové.

„Veřejnost volá po osobnostech, moderátoři by měli být osobnostmi, na druhé straně to může sklouznout k něčemu, co je na hraně nebo i za hranou," uvedl k tomu radní Roman Bradáč, podle kterého nejde o jednoduchou věc, protože jde o živé vysílání. 

Radní Luboš Xaver Veselý se v návaznosti na tuto diskusi, aniž by jmenoval, zajímal o to, zda má ČT nástroje k tomu, aby vyloučila užívání alkoholu nebo drog či výskyt psychické poruchy. Podle ředitele Šámala užívání alkoholu na pracovišti ČT odhalit dokáže, na další mechanismy se bude informovat u HR. „Nejsem lékař a nerad bych tím, že mám nějaký dojem, narušoval osobnostní integritu tam, kde jako ředitel ani nesmím a kde nejsem odborník," odpověděl Zdeněk Šámal. Radní René Kühn uvedl, že „nikdo není víc než instituce samotná". 

Moderátor Jakub Železný na sociální síti twitter sdělil, že říká pravdu a fakta.

Zdroj: twitterový účet J. Železného

-mav-