Sberbank CZ omezila karetní transakce a uzavřela pobočky

neděle, 27. února 2022, 14:40 Aktuality, Marketing , Aktualizováno ČTK

Sberbank CZ oznámila na svých internetových stránkách, že dočasně omezila všechny karetní transakce.

Zdroj: Sberbank

Zdroj: Sberbank

Sberbank CZ oznámila na svých internetových stránkách, že dočasně omezila všechny karetní transakce. Zároveň uvedla, že byla nucena z bezpečnostních důvodů uzavřít své pobočky. Ty uzavřela již v pátek ve 14:00. Internetové bankovnictví, které od pátečního poledne nefungovalo, je již částečně obnoveno, uvedla banka. Pobočky zůstanou uzavřené i v pondělí 28. února. Banka v pondělí 28. února uvedla, že dočasně umožní karetní transakce s denním limitem 1000 Kč na kartu. Pobočky nechá zavřené a zastaví transakce internetového bankovnictví.

Důvodem je podle banky výrazný odliv vkladů klientů kvůli konfliktu na Ukrajině. Ve čtvrtek a v pátek se před některými pobočkami banky tvořily fronty lidí, kteří chtěli zrušit služby nebo žádali informace o fungování banky. Následně v pátek ve 14:00 banka pobočky uzavřela, u některých sledovali situaci na žádost personálu policisté a strážníci. Zároveň některé české firmy kvůli ruské invazi na Ukrajinu vyhlásili bojkot služeb banky.

Banka uvedla, že na řešení mimořádné situace spolupracuje se svým akcionářem a průběžně informuje Českou národní banku. Centrální banka již v pátek uvedla, že situaci kolem Sberbank monitoruje a z pozice dohledu i řeší.

„Pobočky banky, které byly z bezpečnostních důvodů v pátek 25. února uzavřeny, nebudou v pondělí otevřeny a zastavené zůstanou rovněž karetní transakce a internetové bankovnictví," uvedla banka. Vklady klientů bank, včetně Sberbank, jsou ze zákona pojištěny do 100.000 eur (zhruba 2,5 milionu korun) pro jednoho vkladatele u jedné banky nebo družstevní záložny. Informace o dalších krocích bude banka zveřejňovat na svých internetových stránkách www.sberbank.cz.

„Je mi velice líto situace, které nyní čelí naši klienti, obchodní partneři i zaměstnanci. I přes úzkou spolupráci s naším akcionářem se nám bohužel nepodařilo nadále zajistit poskytování služeb našim klientům v plném režimu. Společně s našimi zaměstnanci vyvíjíme maximální úsilí k tomu, abychom překonali následky aktuální geopolitické situace a našli co nejpřijatelnější řešení pro všechny naše klienty co nejdříve. Ráda bych jim všem poděkovala za pochopení této mimořádné situace, kterou způsobily externí faktory. Rovněž jsme informovali ČNB a úzce s ní spolupracujeme," uvedla předsedkyně představenstva a generální ředitelka Sberbank CZ Marijana Vasilescuová.

Hlavním akcionářem Sberbank CZ je ve Vídni sídlící Sberbank Europe, dceřiná společnost největšího ruského bankovního domu Sberbank Russia. Jejím padesátiprocentním vlastníkem s jedním hlasovacím právem navíc je ministerstvo financí Ruské federace. Zbytek vlastní investoři, banka se obchoduje na burze. Sberbank CZ reguluje a dozoruje Česká národní banka. V Česku působí od roku 1993, do roku 2013 fungovala pod jménem Volksbank. Má 25 poboček a asi 120.000 klientů.

-čtk-