Seznam jde proti Radioprojektu, Expres FM má údajně třikrát víc

čtvrtek, 10. února 2022, 16:20 Rádio MediaGuru

Seznam, který provozuje rádiové stanice Expres FM a Classic Praha, rozporuje data oficiálního měření poslechovosti Radioprojektu. Tvrdí, že Expres FM má až třikrát víc posluchačů.

Zdroj: Seznam.cz

Zdroj: Seznam.cz

Seznam.cz rozporuje data oficiálního výzkumu poslechovosti rádi Radioprojektu. Uvádí, že nezohledňují digitální poslech rádií. Podle měření, které si pro svou stanici Expres FM, objednal u společnosti Gemius (na českém trhu se podílí na měření internetové návštěvnosti), tvrdí, že rádio dosahuje až třikrát vyšší poslechovosti, než kolik mu naměřil Radioprojekt. Loňské změny v metodice poslechovosti pak označuje za nepřehledné.

„Jsme digitální firma, která je zvyklá dostávat přesná a okamžitá data o výkonech svých služeb. Stará cesta měření poslechovosti rádií prostřednictvím Radioprojektu nám takové údaje nedává. Vypovídající je fakt, že podle aktuálně dostupných dat Radioprojektu poslouchá Expres FM týdně 42 tisíc lidí. Avšak my jsme hned při prvním měření s využitím metody Gemius Prism dokázali exaktně změřit 117 tisíc za týden. A to se bavíme pouze o poslechu živého vysílání rádia přes internet,“ uvedl ve vyjádření pro média Pierre Beneš, manažer rozvoje rádií Seznam.cz.

Doplňuje, že jak Expres FM, tak Classic Praha je možné naladit šesti různými kanály, drtivá většina z nich je digitální. Kromě terestriky jde o šíření obsahu přes aplikace, poslech na vyžádání nebo zpětné přehrávání.

Měření Gemius podle Seznamu potvrzuje data z předchozích výzkumů, které si Seznam.cz i nyní nechává pravidelně zpracovávat společnostmi Ipsos či Median.

Zdroj: Seznam.cz

Zdroj: Seznam.cz

„Radioprojekt naprosto neodpovídá současné situaci na trhu a našim potřebám. Víme to my, i naši klienti. Proto jim prezentujeme data, která máme z našich nezávislých výzkumů. Přesnější data se nám v loňském roce promítla do skokového nárůstu obratu audia. I proto nám dává smysl v nových metodách měření pokračovat a rozvíjet je směrem k digitální budoucnosti. Už teď víme o zájmu dalších partnerů, protože se současným stavem není spokojená velká část trhu,“ uvedl obchodní ředitel Seznamu Tomáš Búřil.

Radioprojekt prošel v uplynulém roce změnou metodiky, např. dotazuje skupinu 12-84 let, snížil se podíl pevných telefonních linek, upravilo se dotazování poslechu v posledních sedmi dnech nebo se zkrátily otázky týkající se sociodemografie. Asociace mediálních agentur ASMEA, jeden ze zadavatelů výzkumu, považuje uvedené změny v metodice za přínosné a s postojem Seznamu nesouzní. Podle výkonného ředitele ASMEA Ondřeje Nováka lze úpravy popsat jako „mírný pokrok v mezích zákona“. Výzkum je podle asociace nutné dále rozvíjet a postupně ho rozšiřovat i elektronickým formám měření. Na změnách se ale vždy musí domluvit celý trh.

-mav-