Trumpova sociální síť nezvládala nápor uživatelů

neděle, 27. února 2022, 08:15 Internet & Mobil MediaGuru

Odstartovala nová sociální síť. Truth Social zaštítěná Donaldem Trumpem se staví proti cenzuře, zároveň chce nabízet obsah vhodný pro celou rodinu.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Truth Social, do které investovala exprezidentova společnost Trump Media & Technology Group, se ihned po nasazení na App Store zařadila na první místo mezi nejstahovanější aplikace nabízené zdarma. V prvních dnech si ji podle dostupných informací chtěly stáhnout stovky tisíc lidí. Mezi nimi byl i editor CNN Chris Cillizza, který popisuje, jak mu aplikace při snaze dokončit registraci vyhodila chybovou hláškou s tím, že je v pořadí – na místě číslo 401 477. Zájemců by mohlo být ještě více, kdyby je kromě technických problémů neodradila také nynější exkluzivita Truth Social jen pro operační systémy iOS. Podle ředitele projektu Devina Nunese v současnosti ale služba ještě plně funkční být nemá. K jejímu vyladění prý dojde do konce března.

Z technického hlediska je pro úspěch Trumpovy sítě připomínající Twitter zásadní volba serverů, na kterých Truth Social poběží. Americký exprezident a jeho příznivci chtěli houfně migrovat na „vlastní“ sociální síť už před rokem. Platforma Parler, kterou si k tomu pro tyto účely vybrali, však narazila na přístup poskytovatele cloudových služeb Amazon Web Services, kde hostovala data. Po odstřihnutí od AWS přestal Parler dokonce na čas fungovat. Stejným problémům se plánuje Truth Social vyhnout – spoléhá na hosting u společnosti RightForge. Ta funguje sice jen něco přes rok, připomíná agentura Bloomberg, šéf firmy Martin Avila ale myšlence sociálního média, kde lze vést konverzace „bez diskriminace proti politické ideologii“ fandí. Zároveň se podnikatel Avila souběžně působící v roli konzervativně nakloněného politického konzultanta snaží dle svých slov pro Bloomberg vyvarovat toho, aby se jeho firma profilovala jako poskytoval serverů jen pro pravicově zaměřené  weby. „Nezablokujeme uživatele za pokládání jednoduchých otázek,“ dodává Avila.

Pro rodinu a bez cenzury

Realita ale nakonec hrozí být co do moderování obsahu složitější. Ředitel Truth Social Devin Nunes pro Fox Business popisuje, že na platformě nebude žádný obsah v rozporu se zákonem. Zároveň dodává, že Truth Social má ambice být stránkou, která je bezpečná a vhodná pro celou rodinu. Kvůli tomu dokonce provozovatel sítě uzavřel partnerství s kalifornskou firmou Hive, která má k moderování obsahu využívat prvky umělé inteligence.

Právě o hranici mezi vhodností a legálností obsahu v současnosti řada analytiků a politických aktivistů vede vyhrocené debaty nejen ve Spojených státech. Jedna strana debaty varuje před důsledky příliš volně pojatého konceptu svobody slovy umožňující údajně příliš snadné šíření lživých zpráv a vyvolávání nenávisti či násilí. Jako argument slouží poslední prezidentské volby v USA, které Donald Trump označil za zmanipulované, odmítl přiznat volební porážku. Těsně po dalším z jeho projevů v tomto duchu dne 6. ledna 2021 Trumpovi příznivci vnikli do budovy Kapitolu. Twitter a Facebook následně smazaly Trumpovy účty s odůvodněním z podněcování násilností. Tyto kroky ovšem ještě vyhrotily obavy zejména konzervativně smýšlejících voličů a intelektuálů z omezování svobody slova, respektive z míry kontroly, kterou se v průběhu let podařilo získat velkým technologickým společnostem nad veřejnou debatou. CNN nicméně připomněla, že Truth Social není prvním pokusem svého druhu o narušení postavení Facebooku či Twitteru. Jako sítě bez cenzury se například profilují Gettr či znovuzrozený Parler, jejich vliv se ale se zavedenými síťovými médii dosud srovnávat nedá.

-riv-