Twitter a Tumblr vylepšují placené sekce

neděle, 13. února 2022, 08:00 Internet & Mobil MediaGuru

Mikroblogovací platformy zkouší zatraktivnit obchodní model s platbami tvůrcům. První pokusy úspěchu nenasvědčovaly.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Zatímco streamovací platformy či zahraniční velké zpravodajské tituly už v zásadě naučily svou cílovou skupinu za on-line obsah platit, zavedené sociální sítě se stále nacházejí ve stadiu experimentování. S novými pokusy získat si pozornost a peněženky obecenstva tento týden přišly mikroblogovací platformy Twitter a Tumblr s celkovou uživatelskou základnou globálně čítající zhruba 800 milionů lidí. Prvně jmenovaná  a v Česku známější služba se rozhodla jít cestou přímočařejší zpětné vazby mezi tvůrci a jejich platícícm publikem. Vývojáři kvůli tomu pro operační systém iOS upravili notifikace. Autoři exkluzivního obsahu si mohou nechat zobrazit jen upozornění na tu on-line aktivitu kolem svých příspěvků, kterou generující takzvaní supersledující, tedy platící followeři.

Novinka funguje i v obráceném gardu. Předplatitelé dostávají šanci nechat se upozornit jen na ten nový obsah, za který platí. Kritické hlasy v této souvislosti varují před další segregací virtuální veřejné sféry a posilování hranic kolem názorových bublin. Prvotní statistiky fungování loni zavedeného předplatného ale naznačují nynější přehnanost podobných obav. Podle dat analytické společnosti Sensor Tower, na která upozornil TechCrunch, vygenerovali dva týdny od spuštění placené sekce předplatitelé ze Spojených států tržby ve výši šesti tisíc dolarů. To by při minimální platbě ve výši tří dolarů odpovídalo pouhým dvěma tisícovkám předplatitelů. Čísla z kanadského trhu jsou ještě o řád slabší.

Přidal se i Tumblr

Nezávisle na Twitteru představil novinky v oblasti monetizace obsahu také Tumblr, patnáct let fungující platforma kombinující prvky blogu a sociální sítě. Od nynějška mohou mikroblogeři ze Spojených států přijímat jednorázové platby od svých podporovatelů. Brzy by to mělo být možné ve zbylých částech světa, upřesnila firma pro TechCrunch. Provozovatel Tumblru slibuje, že si nebude brát z transakcí provizi. V případě mobilních plateb nehodlá spoléhat na interní platební systémy Applu a Googlu. Tvůrci blogového obsahu kvůli tomu nebudou muset odvádět 30 procent na poplatcích dvojici digitálních obrů.

Tumblr zkouší prosadit platby za obsah po relativním neúspěchu služby Post+, která měla fungovat nikoliv na principu jednorázových plateb (spropitného), ale jako měsíční předplatné exkluzivního obsahu. Loňská novinka však vyvolala řadu velmi vyhrocených reakcí. Nesly se v duchu kritiky komercializace a údajného pošlapání dosavadního étosu služby. A to i přes to, že mnoho populárních autorů publikujících na Tumblr láká prostřednictvím odkazů své čtenáře k tomu, aby je finančně podpořili přes rychle rostoucí platformy typu Patreon.I to možná naznačuje, že nezájem o placený obsah na sociálních sítích nemusí mít principiální důvody, ale pramenit z nezrálosti celé scény. Sociální platformy proto zřejmě budou dál experimentovat a hledat co nejorganičtěji působící recept na monetizaci obsahu.

-riv-