Značka Dr.Max si připomíná deset let, je na šesti trzích

čtvrtek, 3. února 2022, 07:35 Aktuality, Marketing MediaGuru

Privátní značka Dr.Max tvoří více než čtvrtinu obratu volně prodejných přípravků stejnojmenné lékárenské sítě.

Zdroj: FB Dr.Max Lékárna

Zdroj: FB Dr.Max Lékárna

Deset let nabízí tuzemská síť lékáren Dr.Max svým zákazníkům produkty stejnojmenné vlastní značky. Sortiment v současnosti zahrnuje několik stovek položek, k dostání jsou na šesti trzích v Evropě. Jen v rámci volně prodejných přípravků tvoří vlastní značka přes 26 % obratu. 

Historie privátní značky Dr.Max se začala psát koncem roku 2011, kdy na londýnské adrese King Street 1 začala působit společnost Dr.Max Pharma. Její ambicí bylo doplnit síť lékáren Dr.Max i o stejnojmennou značku výrobků, které se stanou akceptovatelnou alternativou k zavedeným brandům. Program se od počátku rozvíjel s přesvědčením, že vlastní značka může být součástí každodenního života a že se časem může sama, garantuje-li dobrý poměr mezi kvalitou a cenou, zavedeným brandem stát. 

V roce 2012 byly uvedeny první produkty značky Dr.Max na trhy tří zemí, kde tehdy lékárny Dr.Max působily, tedy Česka, Slovenska a Polska. „Vůbec první zemí, kde se prodávaly, byla Česká republika. Zpočátku šlo o jednodušší portfolio přípravků (doplňky stravy, jednoduché vitaminy, čaje) a zdravotnických prostředků, brzy ale došlo na první registrované produkty – léky ve volném prodeji: ibuprofen, paracetamol či antialergikum levocetirizin. Velmi brzy se stal součástí strategie vlastní značky i vlastní vývoj, což je dnes dobře dokumentovatelné například na kloubní výživě Dr.Max nebo dermokosmetice,” říká Daniel Horák, generální ředitel lékáren Dr.Max. Dnes je značka k dostání také ještě v Rumunsku, Srbsku a Itálii. 

Roční obrat u sortimentu vlastní značky překonal na českém trhu už předloni hranici dvou miliard korun. Vlastní značka již tehdy zahrnovala i řady produktů pro speciální péči, například dentální Pro 32 či dětskou Bebelo, a dermokosmetiky Nuance. Součástí sortimentu jsou i receptové léky v rámci vlastní řady Medreg.

Celé portfolio se stále rozvíjí – jen za loňský rok mělo premiéru přes 170 nových produktů. „V řadě případů si složení přípravků, které vyrábíme na čtyřech kontinentech, sami navrhujeme. Snažíme se vyrábět maximum možného u nás – na území bývalého Československa,“ dodává Marie Hinnerová, ředitelka společnosti Dr.Max Pharma, jež své sídlo kvůli Brexitu před několika lety přestěhovala do Prahy, kde po celou dobu její existence působila druhá část její centrály.

Ještě v roce 2014 se vlastní značka podílela v české síti Dr.Max na obratu volně prodejných přípravků přibližně ze 12 procent, loni už to bylo přes 26 procent. Nejprodávanějšími přípravky byly: Vitamin D3, Magnesium B6 Premium a Parapyrex. U všech tří překročil roční prodej půl milionu balení.

Z kategorií patří na českém trhu k nejžádanějším přípravky na podporu imunity, tedy vitaminy a minerály, dále přípravky na tlumení bolesti a kloubní výživa. V zahraničí se pak prosazují také přípravky proti nachlazení, na zažívání a covidové portfolio, jako jsou respirátory, roušky nebo rukavice. 

Privátní značka posiluje povědomí o brandu Dr.Max jako takovém a rovněž loajalitu klientů v celou stejnojmennou lékárenskou síť. „Vlastní značka může ale být nejen motorem, nýbrž i předmětem loajality,“ poznamenává Marie Hinnerová. 

Z prodeje přípravků vlastní značky je financován i hlavní filantropický projekt lékáren Dr.Max – sociální taxislužba Taxík Maxík, která je od letoška k dispozici potřebným už ve 22 regionech Česka.

-stk-