Adwheels: Reklama na kamionu zasáhne až 2 mil. lidí měsíčně

čtvrtek, 17. března 2022, 07:35 Reklama MediaGuru

Adwheels nabízí reklamu na návěsech nákladních automobilů. Chce tak oslovit lidi neobvyklým formátem, který nelze přeladit ani vypnout.

Lukáš Šiml, spoluzakladatel firmy Adwheels, zdroj: Adwheels

Lukáš Šiml, spoluzakladatel firmy Adwheels, zdroj: Adwheels

Na českém trhu vznikla nová firma Adwheels, jež se specializuje na reklamu na kamionech. V současnosti její flotilu tvoří více než 75 kamionů, které jsou připraveny vyjet s reklamou po celé České republice. „Se stávající flotilou jsme schopni nakonfigurovat trasu podle přání zadavatele a zaručit, že se na ní bude kamion 100% pohybovat,“ popisuje spoluzakladatel Adwheels Lukáš Šiml s tím, že reklama na jednom kamionu dokáže na základě dat Ředitelství silnic a dálnic oslovit až dva miliony lidí. 

Podle Šimla nabízí reklama na kamionu neotřelý formát. „Na internetu trpí lidé bannerovou slepotou, televize je velmi drahá, v outdooru je ve městech přeplněno a u dálnic a silnic 1. třídy musí venkovní plochy postupně mizet. Naopak kamion mohou mít řidiči před očima i několik minut a nemusí se na něj dívat šikmo. Navíc to neznamená, že se s ním lidé setkají jen na dálnici, ale protože zaváží supermarkety a kancelářské budovy, plochu o velikosti více než 83 m2 mohou vidět i ve městech,“ říká Lukáš Šiml. 

Zadavatelům Adwheels nabízí své služby na klíč. „Nejdříve se snažíme pochopit klienta a jeho potřeby, následně mu podle toho naklíčujeme trasu“ vysvětluje Lukáš Šiml. Firma je však kromě plánování trasy a zprostředkování kamionů, tedy nosičů reklamy, připravena dodat i kreativní řešení reklamy. Pohrát si lze s 3D efektem v rámci návrhu vizuálu, nebo zajímavým copywritingem, jež bude srozumitelný i v kontextu prostředí. „Reklama na kamionu by se ale měla pohybovat v té první fázi ,see’ celého procesu, kdy potřebujeme do světa vykřičet sdělení ,jsme tu’. O dodatečné doklepnutí v kontextu call to action už se následně postarají klientovy výkonnostní kampaně se kterými navíc dle našich dat recipienti po shlédnutí reklamy na kamionu spíše reagují,“ vysvětluje Šiml. 

Reklama na kamionech se podle Šimla hodí zejména pro firmy se širším regionálním pokrytím, které mají své pobočky ve více krajích, nebo pro ty, které si třeba nemohou dovolit televizní reklamu. „V rámci metriky CPM – Cost Per Mille – dokážeme zaručit levnější cenu než televize či rádio,“ říká Lukáš Šiml. 

Cena za reklamu na kamionu se skládá jednak z fixních produkčních a instalačních nákladů, jednak z měsíčního pronájmu plochy. Nejlevnějším produktem je fólie na zadní části vozu, jejíž instalace přijde na 30 tisíc korun, měsíční pronájem pak na 25 tisíc korun. Dále je možné využít i celoplachtu, kde instalace stojí 100 tisíc korun, měsíční pronájem pak 90 tisíc korun. Pracovat však lze i s polepem kabiny. Nutno dodat, že zmíněné ceny jsou ceníkové, při dlouhodobějším pronájmu je možné pracovat s množstevní slevou. „Jsme otevřeni i kratšímu testovacímu období, aby měl klient možnost vyzkoušet veškeré benefity, které mu spolupráce s námi přinese. Nicméně pokud chce rozprostřít počáteční náklady, vyplatí se pronajmout kamion na delší dobu,“ přibližuje Šiml. 

Komunikace na kamionech bude podle Šimla nejlépe fungovat například produktům a službám, které může řidič využívat přímo na cestě, tedy během konzumace sdělení. „Jedná se například o cestovní pojištění, čerpací stanice, pohonné hmoty, pneumatiky, výrobce aut, rádiové stanice nebo FMCG produkty, které si lze koupit na čerpacích stanicích, například Red Bull či kávu,“ vysvětluje Šiml. Benefity z pohybující se reklamy dále ocení značky, které chtějí podtrhnout své regionální pokrytí, například online supermarkety nebo třeba mobilní operátoři. 

Příkladem může být realizovaná kampaň společnosti Nordic Telecom, která si pronajala reklamní prostor na kamionech původně na šest měsíců, následně ji prodloužila na další tři měsíce. Soustředila se přitom zejména na tři regiony – Královehradecký, Zlínský a Olomoucký –, kde se jí podařilo zvýšit podpořené povědomí o značce o 10 až 13 % a také zvýšit organickou návštěvnost webu, čímž snížila cenu online taktických kampaní. 

Do budoucna chce Adwheels postupně rozšiřovat svou flotilu, a to nejen o další kamiony, ale například i stěhovací služby či přepravní společnosti. Rovněž se začíná dívat také na přeshraniční trasy, což by mohlo být výhodné například pro české firmy vyvážející do sousedních zemí. „Vzhledem k tomu, že je reklama za hranicemi dražší, komunikovat tam za české peníze by se jim určitě vyplatilo,“ dodává Lukáš Šiml.

-stk-