Česko od středy zakazuje vysílání Russia Today a šíření Sputniku

středa, 2. března 2022, 17:30 TV, Internet & Mobil MediaGuru

Od středy 2. března platí na území České republiky opatření EU, kterým se zakazuje distribuce Russia Today a Sputniku.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Od středy 2. března platí na území České republiky opatření Evropské unie, kterým se zakazuje distribuce ruským státem vlastněných dezinformačních kanálů Russia Today a Sputnik. Uvedla to Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Rada Evropské unie zakázala šíření zmíněných ruských médií na území Evropské unie na konci února s platností od 2.3. 2022. Opatření jsou tak závazná pro všechny státy Evropské unie. 

Sankce se týkají všech prostředků pro přenos a distribuci, jako je kabel, satelit, IPTV, platformy, webové stránky a aplikace, stejně jako všech jejich distributorů včetně poskytovatelů převzatého vysílání.

Russia Today a Sputnik mají podle EU zásadní význam jako prostředek prosazování a podpory ruské agrese proti Ukrajině. To představuje vážnou a přímou hrozbu pro veřejný pořádek a bezpečnost EU. „Obě společnosti se podílejí na koordinovaných manipulacích s informacemi, včetně dezinformací, jak od roku 2015 dokumentuje pracovní skupina East StratCom při Evropské službě pro vnější činnost," stojí ve zprávě EU.

Tato opatření by měla být zachována, dokud nebude agrese vůči Ukrajině ukončena a dokud Ruská federace a její přidružené sdělovací prostředky neukončí propagandistické akce proti Unii a jejím členským státům, konstatuje EU.

Několik regulačních orgánů v členských státech EU již podniklo kroky proti poskytovatelům televizního vysílání a kanálům ovládaným ruským státem, které jsou zapojeny do šíření dezinformací a manipulace s informacemi (např. v Estonsku, Lotyšsku, Litvě a Polsku). Německo zase zakázalo vysílání německé mutace televize Russia Today z důvodu chybějící licence.

Ruské televize napojené na stát už od minulého týdne blokují čeští operátoři T-Mobile nebo O2. Internetové sdružení CZ.NIC zároveň zablokovalo osm proruských dezinformačních webů s koncovkou .cz.

-mav-