Český rozhlas stáhl kvůli novému zákonu zpravodajku z Moskvy

pondělí, 7. března 2022, 14:45 Aktuality, Rádio MediaGuru

Český rozhlas o víkendu stáhl svou stálou zpravodajku z Moskvy Ivanu Milenkovičovou. Důvodem je nový zákon o dezinformacích, který v pátek přijalo Rusko.

Ilustrační foto, zdroj: Český rozhlas,

Ilustrační foto, zdroj: Český rozhlas,

Český rozhlas (ČRo) o víkendu stáhl svou stálou zpravodajku z Moskvy Ivanu Milenkovičovou. Důvodem je nový zákon o dezinformacích, který Rusko přijalo v pátek. ČTK to dnes řekl mluvčí Českého rozhlasu Jiří Hošna.

„Zákon o dezinformacích jsme vyhodnotili jako příliš velké riziko," řekl ČTK Hošna. Zákon, který zavádí trestní odpovědnost v podobě až 15 let vězení za dezinformace a lživé zprávy o ruské armádě, za diskreditaci ozbrojených sil a za výzvy k sankcím, schválil v pátek ruský parlament a podepsal prezident Vladimir Putin.

Zpravodaj veřejnoprávní České televize v Moskvě podle mluvčí Karolíny Blinkové zatím zůstává. „Karel Rožánek zatím v Rusku zůstává a my zkoumáme situaci," řekla dnes ČTK.

Od minulého týdne se z Ruska stáhla řada médií, například německé stanice ARD a ZDF, španělská tisková agentura EFE, stanice CNN, BBC, CBC nebo agentura Bloomberg. Zpravodaje z Ruska stáhne i italský veřejnoprávní rozhlas a televize RAI, francouzský rozhlas Radio France přerušení zvažuje. Dnes oznámila pozastavení činnosti americká rozhlasová stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL).

Ruské úřady obvinily řadu zahraničních i nezávislých domácích médií z šíření falešných informací a přístup k nim zablokovaly. Týkalo se to například ruskojazyčné služby BBC News, informačního portálu Meduza, nebo stanic Deutsche Welle a Voice of America. V zemi jsou zablokované i sociální sítě Facebook a Twitter.

-čtk-