Expanze diskontního řetězece Mere v Evropě stagnuje

pondělí, 7. března 2022, 07:05 Aktuality, Retail MediaGuru

Ruský diskontní řetězec Mere zastavuje své plány evropské expanze. Ještě loni plánoval otevření stovek prodejen, nyní se začíná z trhu spíše stahovat.

Loni v létě u nás otevřel Mere své zatím dvě jediné pobočky, zdroj: facebooková účet Mere

Loni v létě u nás otevřel Mere své zatím dvě jediné pobočky, zdroj: facebooková účet Mere

Ruský diskontní řetězec Mere údajně zastavuje své plány evropské expanze. Ruská invaze na Ukrajinu mu způsobila komplikace a obtížně hledá dodavatele. Ještě loni na jaře oznamoval tento ruský diskont, který ve své zemi působí pod názvem Svetofor, plány velké evropské expanze. Řetězec chtěl otevřít stovky obchodů, které by se vyznačovaly ultranízkými cenami. Společnost zajistila otevřela kanceláře v Bulharsku, Itálii, Španělsku a Řecku. Měl také mít vybrané lokace pro prodejny v Belgii, Velké Británii, Španělsku, Francii a také v ĆR. Jen hrstka z nich se skutečně otevřela.

Prvotní ambicí společnosti bylo otevřít v Evropě až 300 obchodů. Začátek byl ale složitý, diskont měl největší potíže s hledáním dodavatelů, a to ještě dlouho před ukrajinskou krizí. Řetězec nakupuje produkty pouze v případě, že je dokáže prodat o 20 až 30 % levněji než konkurence Lidl, Penny nebo Aldi. Kromě toho musí výrobci dodávat své výrobky do obchodů sami a jsou placeni pouze za to, co se prodá. Neprodané zásoby musí být znovu vyzvednuty.

Nyní se zdá, že je jeho plánům konec. Ve Velké Británii, podle The Grocer zavírá do dvou týdnů svůj jediný obchod v Prestonu. Další plánované otevření se ruší. Mere odkazuje na „politickou situaci“ po ruské invazi na Ukrajinu. Velká Británie ale není podle zahraničních serverů ojedinělý případ. Také ve Španělsku diskont pomalu končí, všech osm obchodů má být uzavřeno, necelý rok po zahájení. Ve Francii se Mere chystal otevřít svůj první obchod v Thionville severně od Met. Místní starosta ale údajně odmítá vydat povolení. Podobně V Belgii se řetězci nedaří, tamní obchod byl instalován, ale nebyly tam žádné produkty, protože ani zde prodejce nenašel dodavatele ochotné dodávat za nejnižší ceny. 

V České republice provozuje Mere dvě prodejny v Mostě a v Příbrami. Do budoucna plánoval řetězec u nás otevřít 50 poboček, ovšem vzhledem k aktuální situaci se zdá jeho další expanze spíše nepravděpodobná.

Na český trh vstoupil ruský maloobchodní řetězec Mere

středa 20. října 2021

-zue-