Kvůli Ukrajině počítá Astratex se snížením marketingových investic

středa, 9. března 2022, 14:35 Aktuality, Marketing MediaGuru

Astratex registruje snížení poptávky napříč většinou zemí, kde působí, a to řádově o desítky procent.

Zdroj: Astratex

Zdroj: Astratex

Online prodejce Astratex, jenž se specializuje především na spodní prádlo, registruje v důsledku ruské invaze na Ukrajinu snížení poptávky napříč většinou východoevropských zemí, kde působí, a to řádově o desítky procent. „Na Ukrajinu aktuálně neexpedujeme zboží vůbec. V důsledku války nám na Ukrajině uvázlo zboží za zhruba čtyři miliony korun,“ popisuje marketingový ředitel společnosti Karol Guláš. 

Na Ukrajině musel Astratex ze dne na den zrušit všechny investice.Na výrazný pokles tržeb jsme zareagovali zatím jen úpravou online výdajů na reklamu. Poklesy sledujeme ale ve všech zemích, zatím ovšem kromě Maďarska,“ říká Karol Guláš. 

Připravili jsme tři scénáře dopadů snížených tržeb. V optimistickém a středním scénáři počítáme se snížením variabilních marketingových investic přímo úměrně s poklesem tržeb. V nejhorším případě budeme nuceni snižovat marketingové investice, které budou mít dlouhodobější návratnost, to znamená investice do brandu, a ty, které mámě již domluvené a fixně nakoupené. Věříme však, že na tento pesimistický scénář nedojde,“ dodává Guláš. 

Kromě úpravy marketingových plánů se Astratex také zapojil do pomoci Ukrajincům. Financoval a organizoval přesun přes Rumunsko do Prahy pro několik rodinných příslušníků jeho zaměstnankyň. Pomáhá rovněž materiálně, uprchlíkům daruje velkou část svého portfolia z kategorie bydlení pro potřeby uprchlíků.

-stk-