Marketing v cestovním ruchu se pomalu vrací k normálu

pondělí, 21. března 2022, 06:55 Marketing MediaGuru

Cestovní ruch se pomalu vrací k době před covidem a komunikace firem v segmentu se oproti loňsku zvyšuje. Zastaveny však byly reklamní aktivity v Rusku.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Vládní restrikce se pomalu rozvolňují a lidé opět plánují své pobytové cesty. Na to reaguje marketing v cestovním ruchu a vrací se k době, kdy lidé mohli cestovat bez omezení. „Zaznamenáváme rekordní prodeje, dokonce za leden o 50 % vyšší než v roce 2019, tedy před pandemií,“ hodnotí situaci Aleš Ondrůj, obchodní a marketingový ředitel Čedoku, který zároveň dodává, že Češi utrácejí za dovolené u Čedoku v průměru o 25 % více než dříve.

Cestovní kanceláře pro novou sezonu chystají novinky, kterými chtějí přilákat více klientely. Čedok plánuje přímé lety do exotických destinací i v letních měsících nebo spolupráci s RegioJetem na cesty do Chorvatska. „Klientům také představíme i novinky v oblasti poznávacích zájezdů, kde například chystáme opět plný návrat zájezdů do USA a do dalších vzdálenějších destinací,“ dodává Aleš Ondrůj.

Vizuál kampaně Čedoku, zdroj: Čedok

Vizuál kampaně Čedoku, zdroj: Čedok

Firmy v cestovním ruchu přizpůsobují komunikaci se zákazníky době a snaží se o využívání nových přístupů. František Reismüller, ředitel odboru marketingu a zahraničních zastoupení CzechTourism, zmiňuje například netradiční kampaň Murales v Miláně, která fungovala jako velkoplošné graffiti. „Nezastupitelnou roli má digitální a online komunikace a s ní související audiovizuální obsah. To je standard, který navíc umožňuje flexibilitu marketingové komunikace v dnešní nejisté době,“ dodává. 

Během pandemie covid-19 musely firmy upravit své marketingové aktivity a přizpůsobit komunikaci. Tiskový mluvčí cestovních kanceláří Exim Tours a Fisher, Petr Kostka, vysvětluje, že bylo nutné krátkodobé a efektivní plánování kampaní a nižší investice do marketingové komunikace.

 V průběhu pandemie museli optimalizovat své náklady na marketing také v Čedoku. „Během pandemie následně i z důvodu uzavření poboček kvůli vládním opatřením výrazně narostly rezervace přes naše webové stránky, postupně až na 40 %. Pro online kampaně a prezentaci produktů jsme je tak prioritizovali,“ vysvětluje Aleš Ondrůj, který dále dodává, že tato změna umožnila flexibilní reakce na změny související s covidem. Michal Bošela, brand marketing manager společnosti Invia, doplňuje, že v prvních měsících byla komunikace kvůli situaci soustředěna na tuzemský cestovní ruch a následně na interní a výkonnostní marketing.

České republice během pandemie pomohlo cestovní v rámci Česka, podotkl dále František ReismüllerCzechTourismu. „Češi alespoň částečně podrželi cestovní ruch v regionech a přesvědčili se, že jejich pestrá nabídka a zvyšující se kvalita služeb mohou konkurovat zahraniční dovolené,“ doplňuje. Pro tento rok CzechTourismu plánuje pokračovat v kampani #světovéČesko, kterou se bude snažit přilákat české turisty. „Pro zahraničí jsou pak ústředním tématem roku 2022 české tradice jako něco živého, atraktivního a plného zážitků – kulturní dědictví promítající se do moderní doby, ať už jsou to řemesla, architektura, vinařství nebo lázeňství,“ dodává s tím, že první globální image kampaň s tímto tématem spustí v květnu.

Reklamní vizuál kampaně CzechTourism, zdroj: CzechTourism

Reklamní vizuál kampaně CzechTourism, zdroj: CzechTourism

Kampaň Murales v Miláně, zdroj: CzechTourism

Kampaň Murales v Miláně, zdroj: CzechTourism

Aktivity v Rusku se pozastavují

Všechny oslovené společnosti zároveň stahují své marketingové aktivity z Ruska a pozastavují komunikaci. „Na situaci jsme museli reagovat okamžitě už z toho důvodu, že jsme v Rusku měli dvě zahraniční zastoupení. Jakékoliv marketingové aktivity zde proto dostaly stopku a svoje zaměstnance jsme z Ruska stáhli,“ vysvětluje František Reismüller. Podobně reaguje také Invia, která podle Michala Bošely stáhla veškeré portfolio produktů pro Ukrajinu a Rusko.

„Na Ukrajinu jsme žádné zájezdy nepořádali a poznávací zájezdy do Ruska jsme s okamžitou platností ihned zrušili a stáhli z nabídky jako reakci na válečný konflikt,“ reagoval Aleš OndrůjČedoku. Vysvětlil rovněž, že v souvislostí s válkou na Ukrajině cestovní kancelář zaznamenala dočasné zpomalení rezervací, a to v porovnání s polovinou února přibližně o 25 %.

 -tšl-