Netflixu a dalším chce konkurovat nový byznys model FAST

středa, 9. března 2022, 12:25 TV, Internet & Mobil MediaGuru

Nový byznys model FAST, kdy producent vytváří kanál z obsahu, který dlouhodobě připravuje pro jiné vysílatele, chce konkurovat streamovacím gigantům.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Svět televizní zábavy patří v současnosti mezi nejdynamičtěji se vyvíjející byznysy. A nejde rozhodně jen o pandemii a streamovací služby. Aktuálně patří mezi nejdiskutovanější trendy takzvané FAST. Tento nový byznys model se již uchytil v zámoří. A podle ohlasů z trhu to vypadá, že by mohl dominovat letošnímu roku. O co přesně jde?

Zkratka FAST ukrývá označení pro Free Ad-supported Streaming Television. I tady je obsaženo slovo streamovací, ale pozor neplést si s dosavadními giganty typu Netflix a spol. Je tu totiž zásadní rozdíl, a to v tom, jak se obsah dostane k divákovi. Zatímco tradičně vysílatel, tedy televize nakupuje obsah, který si poskládá do programu a následně vysílá, tak v tomto případě je vysílatelem přímo ten, kdo drží autorská práva. To znamená, že producent obsahu může vytvořit svůj vlastní kanál z obsahu, který dlouhodobě produkuje a připravuje pro jiné vysílatele.

Pojďme se rovnou podívat na několik příkladů. Potenciál FAST nejlépe shrnuje úspěch Pluto TV. To je totiž aktuálně nejúspěšnější projekt v této kategorii. Stanice patří do rodiny ViacomCBS. Jen během loňského posledního čtvrtletí se jí podařilo dosáhnout na 10 milionů aktivních diváků měsíčně. Za celý rok pak nasbíralo Pluto TV 64 milionů diváků a příjmy atakovaly jednu miliardu dolarů. Byznysová stránka věci je zřejmá. Uživatel není nucen platit za předplatné, obsah je doplněn reklamou.

První příklady se objevují i v Evropě. Aktuálně se do FAST pouští i německé Quintus Studios, které dodává obsah pro Hulu, AMC, Discovery, National Geografic a další. Ti ve spolupráci s Rakuten TV připravili svůj vlastní kanál zvaný Radical Docs. Jak již z názvu napovídá, půjde především o dokumenty. V portfoliu Quintus Studios je například úspěšná série Za mřížemi – nejtvrdší vězení na světě.

Jak dosavadní zkušenost ukazuje, FAST je teprve na svém začátku a zatím tvoří jen malou část strategie, jak dostat obsah k divákovi. Už teď je ale patrné, že tento systém se nekanibalizuje s již existujícími modely vysílání. Naopak potenciál je velký. Distributorům umožňuje pružně a na míru sestavit takový kanál, jaký si diváci opravdu přejí. FAST kanál může vzniknout třeba jen na základě popularity jednoho seriálu.

Erika Luzsicza

Autorka textu: Erika Luzsicza, mediální expertka