Rada ČT chce spočítat, kolikrát byl Okamura pozván do OVM

čtvrtek, 3. března 2022, 07:00 Aktuality, TV MediaGuru

Rada ČT požaduje, aby jí generální ředitel dodal informaci, kolikrát byl Tomio Okamura v posledních šesti letech zván do Otázek Václava Moravce.

Zdroj: Česká televize

Zdroj: Česká televize

Rada České televize si na středečním jednání odsouhlasila usnesení, kterým požádala generálního ředitele ČT Petra Dvořáka, aby radním poskytl informaci, kolikrát byl předseda SPD Tomio Okamura pozván do pořadu Otázky Václava Moravce (OVM) v období od 1.1. 2015 do 31.12. 2021. Informaci má generální ředitel předložit do 14. března 2022. Pro hlasovalo pět radních (Matocha, Bradáč, Veselý, Šlégr a Kühn), dva se zdrželi (Doktor, Samek).

Usnesení na samotném konci zasedání navrhl Luboš Xaver Veselý, podle kterého se tím „jednou pro vždy udělá konec" za debatou o tom, zda je Tomio Okamura záměrně nezván do pořadu Otázky Václava Moravce. Vyvrácení domněnky, že Okamura není zván, protože má „v programu zrušení veřejnoprávních médií", má podle Veselého televizi ochránit. „Pokud mají seznamy smazat pochybnosti, tak potom říkám, pojďme pandořinu skříňku otevřít," uvedl už při projednávání zprávy o měření veřejné hodnoty vysílání v roce 2021, která se v rámci středečního jednání probírala dříve. 

Pro usnesení nakonec hlasoval i radní René Kühn, a to proto, aby se ve věci Okamury a OVM uzavřelo „dlouholeté dusno".

V rámci projednávání zprávy o měření veřejné hodnoty se opět diskuse stočila k tomu, aby ČT při analýzách vyváženosti zohledňovala i to, kdo z politiků byl do diskusních pořadů ČT pozván. Vedení ČT radním znovu sdělilo, že taková statistika není příliš vypovídající.  

Radní Roman Bradáč ale vidí v takové evidenci možnost pro vznik argumentů, které by podpořily diskusi o nestrannosti a vyváženosti ČT. „Může to být nástroj, aby ČT nebyla možná neprávem napadána," uvedl.

-mav-