Řetězce pomohou rodinám zaměstnanců postižených válkou na Ukrajině

pátek, 11. března 2022, 08:20 Aktuality, Retail MediaGuru

Obchodní řetězce společně oznámily, že vyplatí minimálně 50 % mzdy rodinám zaměstnanců, kteří museli z důvodu válečného konfliktu opustit své zaměstnání.

Zdroj: SOCR ČR

Zdroj: SOCR ČR

Všechny hlavní obchodní řetězce a online supermarkety vyplatí minimálně 50 % mzdy všem zaměstnancům z Ukrajiny v případě, že budou muset z důvodu válečného konfliktu plnit svou brannou povinnost a přerušit práci v ČR. Chtějí tak zabránit tomu, aby byly jejich rodiny vystaveny další těžké životní situaci kvůli nedostatku finančních prostředků. Všem, kteří odešli podpořit svou vlast, garantují po návratu pracovní místo.

Abecedně se toto prohlášení podle Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR) týká řetězců: Albert, Billa, dm drogerie markt, Globus, Kaufland, Košík.cz, Lidl, Makro Cash & Carry ČR, Penny, Rohlík.cz a Tesco.

Kromě toho už teď zajišťují potravinovou pomoc pro uprchlíky, kteří hledají v ČR azyl, a také posílají potravinové dary v objemu desítek tun přímo na Ukrajinu.

„Našich zaměstnanců z Ukrajiny si velmi vážíme a hledáme cesty, jak jim pomoci v nesmírně těžké situaci. Členové Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR se proto rozhodli, že všem zaměstnancům, kteří se budou muset vrátit na Ukrajinu z důvodu branné povinnosti, bude nadále vypláceno alespoň 50 % jejich mzdy po dobu tří měsíců. A v případě nutnosti bude tento termín prodloužen. Nad rámec běžné dovolené ukrajinským zaměstnancům poskytneme i plně hrazené volno pro zajištění rodinných záležitostí, jako je třeba vyzvednutí členů rodiny od hranic a jejich zabydlení v ČR. Tam, kde to bude možné, jim také nabídneme práci a další potřebnou pomoc,“ shrnuje Tomáš Prouza, prezident SOCR ČR, základní body pomoci zaměstnancům z Ukrajiny.

Více informací najdete v našem pravidelně aktualizovaném Přehledu reakcí na válku na Ukrajině.

-zue-