Studio DIVR Labs získalo od Křetínského s Tkáčem miliony eur

úterý, 22. března 2022, 10:05 Aktuality, Internet & Mobil MediaGuru

České VR studio DIVR Labs získalo od Křetínského s Tkáčem miliony eur. Do tří let otevře nové arény virtuální reality ve světových metropolích.

Management DIVR Labs (zleva): Marek Tichota, Jakub Kučera, Lukáš Marek, Ondřej Bach. Zdroj: DIVR Labs

Management DIVR Labs (zleva): Marek Tichota, Jakub Kučera, Lukáš Marek, Ondřej Bach. Zdroj: DIVR Labs

Pražské vývojářské studio DIVR Labs získalo od EC Investments Daniela Křetínského a Patrika Tkáče investici v řádech milionů eur. Čeští vývojáři investici využijí pro expanzi na světové trhy, další rozvoj franšízového modelu a vývoj nových autorských her. V první fázi DIVR Labs v rámci spolupráce se sítí obchodních center Westfield otevře svoje pobočky v Londýně a Stockholmu, v druhé fázi přibydou další světové metropole.

„Investice do DIVR Labs představuje posílení našich digitálních aktivit v oblasti gamingu. Virtuální realitu, spolu s esportem, ve kterém jsme již investičně přítomni, zařazujeme mezi nejperspektivnější trendy v oblasti gamingu. DIVR měl již před naším vstupem úspěšný produkt, rozumný koncept rozvoje a potřeboval strategického investora, který by projektu dal stabilitu a poskytl růstový kapitál. Velikou perspektivu vidíme v tom, že DIVR není jen provozovatelem VR arén, ale má především in-house vývoj her, a tak není závislý na licencovaném obsahu,“ říká Miroslav Bodnár z EC Investments.

Investoři sází na trend pokročilé virtuální reality provázané s fyzickým prostředím, do které ve světě investují Steven Spielberg, Netflix, Disney nebo venture kapitálový fond Anderssen Horowitz. Vzestup tzv. location-based virtual reality (LBVR), tedy arén pro virtuální realitu, které jsou provázané s fyzickým prostředím, zapříčinila transformace tradičních obchodních řetězců. Digitalizace ovlivnila nejen formu prodeje, ale i způsob zábavy v nákupních centrech. Ta se začala posouvat směrem k sofistikovaným zážitkům využívajícím technologie pro virtuální realitu. Výsledkem je samostatný tržní segment LBVR (location-based VR), jehož hodnota podle odhadů Market Data Forecast v roce 2020 přesáhla 10 miliard dolarů a očekává růst ročním tempem 34 % na 50 miliard dolarů v roce 2025.

Studio DIVR Labs provozuje dvě arény v Praze, ke kterým v roce 2020 přibyla pop-up aréna v Dubaji. Arény zabírají plochu o rozloze 300 m². Plán expanze počítá s otevřením nových arén v následujících třech letech, během kterých by se hodnota celosvětového trhu LBVR měla zpětinásobit. Pro DIVR Labs je segment LBVR nyní prioritou, strategii vývoje nového obsahu ale již nyní formuje záměr vstoupit v budoucnu i do segmentu domácího VR, jakmile tento trh dosáhne odpovídajícího objemu. 

Herní studio založil před šesti lety Ondřej Bach s investorem Janem Galgonkem, kteří do týmu zakladatelů přizvali kreativního ředitele Jakuba Kučeru a CTO Martina Tichotu

-mav-