Třetinu radních ČT a ČRo má podle návrhu volit Senát

úterý, 8. března 2022, 14:20 Aktuality, Rádio, TV ČTK

Část členů rad České televize a Českého rozhlasu by měl nově volit podle návrhu ministerstva kultury Senát, a to třetinu.

Zdroj: ČT

Zdroj: ČT

Část členů rad České televize a Českého rozhlasu by měl nově volit podle návrhu ministerstva kultury Senát, a to třetinu. Zvýšit se má také minimální počet hlasů potřebných pro zvolení nebo odvolání generálních ředitelů obou veřejnoprávních médií. Novelu, která je po připomínkovém řízení, dnes novinářům představil ministr kultury Martin Baxa (ODS). Po vypořádání připomínek předlohu projedná vláda, pak ji bude schvalovat Parlament.

„Základním cílem novely je stabilita pro veřejnoprávní média. Stabilita veřejnoprávních médií je pro nás tak zásadní téma, že jsme je předřadili dalším novelám mediálních zákonů," zdůraznil Baxa. Ke stabilizaci by podle něho mělo přispět i to, že by nově nebylo možné odvolat rady jako celek, ale jen jejich jednotlivé členy.

V současnosti volí radní České televize a Českého rozhlasu výhradně Sněmovna. Nově by podle návrhu poslanci vybírali v případě televizní rady deset členů a senátoři pět. Do Rady Českého rozhlasu by dolní komora volila šest členů a horní komora tři členy. Ke zvolení generálního ředitele České televize by bylo nutných nejméně 11 hlasů místo současných deseti a ke zvolení generálního ředitele Českého rozhlasu sedm hlasů místo nynějších šesti.

Z Baxova vyjádření vyplynulo, že novela předpokládá konec rad obou veřejnoprávních médií ve složení, v němž aktuálně budou. Nové rady by měly být zvoleny podle ministra do dvou měsíců po účinnosti předlohy, která také rozděluje funkční období radních volených Sněmovnou a radních volených Senátem.

Ze Senátu už zazněly hlasy, podle nichž by měla mít horní komora co nejvyrovnanější podíl na volbě členů rad, nikoli jen třetinový. Baxa uvedl, že se o podílech obou komor vedla debata mezi vedeními vládních stran. Zapojení Senátu, byť třetinové, je podle ministra významná změna a v kombinaci se zvýšením kvora pro volbu nebo odvolání generálních ředitelů zabraňuje tomu, aby členové zvolení Sněmovnou mohli obejít členy zvolené horní komorou. "Kombinace dává senátní nominaci poměrně velkou váhu," řekl Baxa. Dodal, že na debatu se senátory je připraven a věří v dohodu.

Rady veřejnoprávní televize a rozhlasu představují nástroj, kterým má veřejnost tyto instituce kontrolovat. Do jejich pravomoci patří například schvalování rozpočtu nebo volba generálních ředitelů.

Baxa ohlásil, že k dalším změnám mediálních zákonů zřídí koaliční pracovní skupinu, jde například o zapojení Nejvyššího kontrolního úřadu do prověřování hospodaření veřejnoprávních médií. „Předpokládám, že nás čeká i debata o koncesionářských poplatcích," dodal ministr. Poplatek nyní činí v případě České televize 135 korun měsíčně a Českého rozhlasu 45 korun měsíčně.

-čtk-