YouTube začal streamovat televizní pořady s reklamou

pátek, 25. března 2022, 07:25 TV, Internet & Mobil MediaGuru

Diváci v USA mohou poprvé sledovat celé série televizních pořadů na YouTube. Platforma je tam umísťuje zdarma výměnou za to, že obsahují reklamy.

Zdroj: YouTube

Zdroj: YouTube

YouTube rozšiřuje své aktivity na poli bezplatného streamingu, když do nabídky začleňuje televizní pořady, které vysílá s reklamou (AVOD). K dispozici dává až tisíce epizod a stovky programů, mezi nimi i pořad Hell's Kitchen s celebritním šéfkuchařem Gordonem Ramsaym. Služba je uvedena zatím ve Spojených státech. Dostupná je na webu, v mobilních zařízeních a na většině připojených televizí prostřednictvím aplikace YouTube TV, uvádí YouTube v příspěvku na svém blogu.

YouTube chce tak rozšířením nabídky o TV pořady konkurovat jak provozovatelům lineárního televizního vysílání, tak poskytovatelům streamovaného videa na vyžádání, kteří přístup k obsahu nezpoplatňují. Jde např. o služby Pluto TV, Tubi, Xumo, Roku, Peacock či IMDb. YouTube sice přichází na tento trh později, ale jeho výhodou je jeho dosah a fakt, že miliony lidí zde tráví svůj čas. YouTube také vychází z toho, že stále více lidí upřednostňuje sledovat YouTube na velké obrazovce. Podle dat výzkumné agentury Nielsen osloví YouTube na americkém trhu 135 mil. diváků, kteří používají chytré televize. YouTube má navíc také v nabídce více než 1500 filmů od společností Disney Media & Entertainment, Warner Bros., Paramount Pictures, Lionsgate, FilmRise a dalších.

YouTube informoval, že zpočátku nabídne svým uživatelům v USA přístup k více než 4000 bezplatných televizních epizod z pořadů včetně Hell’s Kitchen, Andromeda, Heartland a dalších. Každý týden plánuje přidat do své bezplatné streamovací sbírky až 100 dalších titulů, včetně pořadů a filmů.

YouTube v souvislosti s rozšířením nabídky také uvede novou navigaci, aby diváky směroval k tomu, co chtějí sledovat. Mohou si vybrat z možností zapůjčení pořadu nebo nákupu jako dříve, anebo právě možnosti sledovat zdarma s reklamou, pokud bude takový titul k dispozici. Reklamní breaky se mají lišit svou frekvencí podle diváků a kontextu, ve kterém pořady sledují. Většina reklam se prodává prostřednictvím programu YouTube Select.

Netflixu a dalším chce konkurovat nový byznys model FAST

středa 9. března 2022

-mav-