ČT koupila v Cannes seriály, filmy či nový Trainspotting

úterý, 12. dubna 2022, 15:30 TV MediaGuru

Česká televize veze nové pořady, které nakoupila na veletrhu v Cannes. Nabídne premiérové seriály, oscarové filmy i pokračování Trainspottingu.

T2 Trainspotting, zdroj: ČT

T2 Trainspotting, zdroj: ČT

Česká televize koupila na mezinárodním veletrhu v Cannes několik nových pořad. Veze například novou řadu seriálu Na krok od nebe, britskou dobovou sérii Byl by to hřích, oscarové filmy Příchozí a Blade Runner 2049 či dokumentární portrét Volodymyra Zelenského. Současně ČT v Cannes vystupovala také v roli producenta, zahraniční vysílatele zaujaly Devadesátky, Podezření i Zločiny Velké Prahy.

„Vybrali jsme například dva stěžejní sci-fi velkofilmy ceněného režiséra Denise Villeneuva – Příchozí a Blade Runner 2049 nebo volné pokračování kultovního filmu Dannyho Boylea T2 Trainspotting. Pořídili jsme také britský výpravný retro seriál Hotel Portofino, nový německý thriller The Winemaker či švédské drama Cryptid určené pro iVysílání,“říká programový ředitel ČT Milan Fridrich

Mezi další seriálové tituly, zakoupené v Cannes, patří pokračování série popisující profesní začátky mladého veterináře podle autobiografických knih Jamese Herriota Všechny velké a malé bytosti, dvě řady srbské Besy o otci, jenž v prostředí balkánské mafie za každou cenu chrání vlastní rodinu, nebo dvě série Mámy, dramatu z prostředí válkou zmítaného Donbasu. Nejnovější řada Na krok od nebe se odehrává v alpském podhůří, pětidílná minisérie Byl by to hřích přináší osudy gay komunity v Londýně osmdesátých let. 

Z dokumentární tvorby ČT nabídne například portréty Whitney Houston, Patti Smith i Volodymyra Zelenského. Sto deset let od tragické události zaoceánského parníku připomene snímek Deset chyb, které potopily Titanic, dříve nepřístupné dokumenty KGB odhalí Černobyl – nová svědectví a součástí budou i cestopisné cykly Krásné země z výšky II a přírodopisné pořady (Svět zvířat).

Z dětských pořadů zařadí Déčko do vysílání pořady 100 věcí, které byste měli udělat před střední, Kung Fu Panda: Legendy o mazáctví nebo Tučňáci z Madagaskaru. Vzhledem k mimořádné mezinárodní situaci získala ČT i s právy na originální ukrajinské znění také animovanou relaci pro předškoláky Stateční zajíčci. Chybět nebude ani Art Ninja, cyklus pro školáky s Ricky Martinem, a desátá řada Operace Jauu!

Kromě série Cryptid nabídne videoplatforma iVysílání také oceněný belgický dokumentární seriál Rozhořčení, jenž sleduje současný nástup populismu a radikalizaci evropské společnosti, nebo tituly Dragonslayr a Nudes.

Česká televize vystupovala na mezinárodním veletrhu i v roli aktivního producenta. „Na devětapadesátém ročníku televizního trhu v Cannes zahraniční vysílatelé znovu potvrdili svůj zájem o tvorbu České televize, zejména pak o pohádky a dramatické série. Diváci polské TV Puls či lotyšské TV3 se tak mohou těšit na snímky O Vánoční hvězdě, Jak si nevzít princeznu nebo Kouzelník Žito, v Bulharsku zase na dětský pořad Kriminálka 5.C či na seriály Stíny v mlze a Zločiny Velké Prahy. Na Slovensko pak poputuje rodinný seriál Špunti na cestě a letošní hit Devadesátky,“ sdělil ředitel obchodu Hynek Chudárek. V jednání je podle jeho slov také prodej právě odvysílané minisérie Podezření a cestopisného magazínu Na cestě, a to pro polskou veřejnoprávní TVP, respektive pro britského distributora dokumentární produkce TVF.

-mav-