Galgonek, Novák, Pavlík a Trunkát založili Cruxo pro reklamu na e-shopech

pondělí, 4. dubna 2022, 14:40 Retail, Aktuality MediaGuru

Nová platforma Cruxo umožňuje plánování, správu a optimalizaci reklamních kampaní na e-shopech a představuje možnosti cílení včetně využití audiencí.

Zleva: Jan Galgonek, Matěj Novák, Michal Trunkát a Petr Pavlík, zdroj: Cruxo

Zleva: Jan Galgonek, Matěj Novák, Michal Trunkát a Petr Pavlík, zdroj: Cruxo

Zástupci českého online byznysu Petr Pavlík, Jan Galgonek, Matěj Novák a Michal Trunkát založili platformu pro retailová média Cruxo, která značkám přináší možnost spravovat a optimalizovat digitální kampaně na e-shopech bez ohledu na jejich velikost.

Cruxo spojuje retailové prostředí, online marketing a e-commerce s moderními technologiemi. Platforma umožňuje plánování, správu a optimalizaci reklamních kampaní a představuje možnosti cílení včetně využití audiencí, které vychází z in-store dat.

„Český e-commerce trh meziročně opět výrazně rostl (+17 %) a vstupují do něj postupně i silní offline hráči. S tím, jak se zákazníci přesouvají z kamenných prodejen k online nakupování, roste důležitost propagace značek v e-shopech. Efektivitě kampaní ale často brání zdlouhavé objednání i exekuce, málo účinné reklamní formáty i chybějící cílení a cenové modely," zdůvodňují vznik platformy v tiskovém oznámení.

Cruxo chce značkám přinést vyšší výnosy z reklamních ploch, nižší náklady díky automatizaci procesů a vyšší prodeje na základě cílené reklamy. „E-shopy mají unikátní data o preferencích a chování svých zákazníků. Často je však nevyužívají naplno. Cruxo přináší retailerům nástroje, díky nimž mohou data využít k personalizaci komunikace, která je díky tomu relevantnější, a tedy účinnější,“ uvádí Matěj Novák, CTO Cruxo.

Vedle technologické platformy nabízí Cruxo také tým konzultantů, který retailerům pomůže nastavit strategii, nabídku reklamních produktů a procesy a optimalizovat výnosy z reklamních ploch. Dodavatelům tým Cruxa pomůže s analýzou výkonu, nastavením cílení, výběrem reklamních produktů a plánováním rozpočtů.

Cruxo říká, že nabízí e-shopům prodej personalizované reklamy, díky segmentaci také zvýšení konverzního poměru a navýšení motivace pro výdaje za reklamy na e-shopech. Součástí řešení je online analytika kampaní a přístup k platformě pro nákup, plánování a řízení kampaní.

„Průkopníkem monetizace reklamního prostoru na e-shopech je bezpochyby Amazon jako největší retailová reklamní platforma. Jeho data navíc potvrzují, že chuť dodavatelů inzerovat v retail médiích roste. Aby byl reklamní prostor využit opravdu efektivně, je třeba maximálně využít data a vytvořit personalizovaný obsah, který ocení jak vendoři a e-shopy, tak i zákazníci,“ uvádí Michal Trunkát, CEO Cruxo.

V první fázi chce Cruxo oslovit přední subjekty české e-commerce v podobě velkých online hráčů, kdy s některými již probíhají jednání, případně testování nasazení řešení. Platforma zacílí také na retailery s e-shopovým řešením, a kromě největších hráčů se Cruxo zaměří také na středně velké subjekty. V oblasti dodavatelů pak své řešení nabídne napříč segmenty, které pravidelně investují do instore reklamy. Konkrétní řešení se vždy bude odvíjet od dialogu s dodavatelem produktu.

Podle Petra Pavlíka, spoluzakladatele Cruxo, se velikost trhu vendor marketingu posouvá z vyšších stovek milionů ročně do řádu miliard. „Cruxo pomáhá dodavateli lépe představit značku a v rámci e-shopu vybudovat jeho virtuální regál. Přínosem pro etailera je zvýšení profitability a hodnoty nákupního košíku,“ dodává.

Petr Pavlík, Member of board & co-founder (retailová expertíza)

Má za sebou více než 25 let tuzemských i zahraničních zkušeností s FMCG jak ze strany dodavatele a výrobce, tak z pohledu retailera. Ve vedoucích pozicích působil ve společnostech, jako je Procter & Gamble, Reckitt Benckiser nebo Stock Spirits Group. V retailu své zkušenosti získal ve vedení potravinového retailera Albert a Rohlík.cz. Do Cruxo, kam vstoupil jako investor a člen boardu pro strategické rozhodování, rozvoj a strategický prodej, přináší komplexní znalost FMCG, retailového prostředí a e-commerce.

Jan Galgonek, Member of board & co-founder (plánování digitálních kampaní)

V roce 2010 založil reklamní skupinu Adexpres, kterou o šest let později úspěšně prodal globální mediální skupině Dentsu. Začátkem roku 2022 zformoval společně s investičními skupinami KKCG a Rockaway konzultační skupinu Mind2Flo, která se specializuje na média a marketingové technologie. Kromě řady dalších projektů je spoluzakladatelem globálního VR studia DIVR Labs, které se zaměřuje na produkci velkoplošných zážitkových her ve virtuální realitě. 

Matěj Novák, CTO & co-founder (média a jejich monetizace, technický background)

Patří mezi odborníky v oblasti reklamních technologií a yield managementu, s nimiž má více než 10letou zkušenost. Zakládal a 7 let vedl sdružení Czech Publisher Exchange, které zastřešuje programatickou reklamu pro přední české mediální domy. V Cruxo působí jako člen boardu pro strategické rozhodování a rozvoj. Zároveň zodpovídá za produkt a yield management.

Michal Trunkát, CEO & co-founder (zastoupení značek)

Více než deset let byl součástí společnosti Procter & Gamble, kde posledních pět let strávil v čele e-commerce pro Česko a Slovensko. Mezi zákazníky, které po tuto dobu úspěšně vedl, patří například společnosti Mall.cz, Alza.cz a Notino. Stál společně s Janem Galgonkem u zrodu nového řešení pro e-commerce trh. Cruxo vede jako CEO a přináší do něj znalosti z dodavatelského pohledu a vhled do komerčních aspektů e-commerce trhu.

-mav-