Instagram chce v newsfeedu preferovat originální obsah

neděle, 24. dubna 2022, 08:00 Internet & Mobil MediaGuru

Na sociální sítí nejspíš ubude přesdílených příspěvků. Instagram plánuje omezit jejich dosah.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Skladba instagramového kanálu příspěvku se zřejmě změní. Nikdo ale zatím ještě nedokáže s jistotou popsat, do jaké míry se tak stane. Záměr provozovatelů sociální sítě je ale jasný: v newsfeedu zviditelnit původní autorský obsah, jak tento týden oznámil prostřednictvím Twitteru šéf Instagramu Adam Mosseri. To by mělo na autory klást nové a hlavně vyšší nároky. Například sdílení vtípků a memů by už nemělo dostávat tolik pozornosti. Novinky zřejmě sníží dosah těm účtům, které fungují jako agregátory cizího obsahu a s vlastní tvorbou příliš nepřicházejí.

„Pokud tvoříte něco úplně od píky, měli byste dostat více uznání než lidé, kteří jen něco přesdílejí od někoho jiného.  Proto zkusíme udělat více k ocenění originálního obsahu, zejména pak v porovnání s tím repostovaným,“ vysvětluje Mosseri. To nahrává tomu, že dosáhnout skutečně virálního šíření nějakého obsahu bude možná na Instagramu o něco obtížnější.

Poměrně velkou neznámou ale zůstává, jak efektivně půjde původnost tvorby vymáhat. Mosseri přiznává, že Instagram nemůže vědět s jistotou, který obsah je původní a který nikoliv, byť má brát v potaz například i časy zveřejnění postů. „Vytváříme řadu kritérií k vyčíslení pravděpodobnosti toho, zda jsme svědky originálního příspěvku. To ale není to samé, jako něco s jistotou vědět. Bereme v potaz například u videí to, jací lidé se v nich vyskytují nebo zda byl klip již někde k vidění,“ doplňuje manažer. Podezřelé by podle interpretace serveru Social Media Today, kdyby se v každém nahraném videu vyskytovaly pokaždé úplně jiné osoby, než je sám uživatel či jeho přátelé. Mosseri dále upřesnil potenciálně slabá místa aktuálně nasazovaného systému. Bude inklinovat k tomu, aby za „původní obsah“ bral téměř vše, co uživatel na sociální síť nahraje. „Je OK, pokud jste něco zeditovali mimo Instagram a pak to na něj jen nahráli jako fotogalerii,“ uvedl Mosseri.

Není v tuto chvíli jasné, jak úspěšně budou algoritmy detekovat například screenshoty příspěvků z jiných sociálních sítí. Pokud jde konkrétně o videa původně zveřejněná na TikToku, Instagram již před časem zavedl funkci, která má penalizovat dosah obsahu s vodoznakem. Úprava instagramových algoritmů by mohla v neposlední řadě dopadnout i na některé korporátní profily. Přesněji řečeno údajně na ty, které do značné míry spoléhají na sdílení příspěvků svých fanoušků a zákazníků.

Zdroj: twitterový účet Adama Mosseriho

Hloubku problému nepůvodního obsahu na Instagramu naznačuje analýza neziskové společnosti Integrity Institute. Podle ní zhruba tři čtvrtiny z těch nejvíce zhlédnutých reels (instagramová nápodoba krátkých videí proslavených TikTokem) publikovaly anonymní účty, které primárně jen recyklovaly cizí obsah. Mnohdy uspěly jen tím, že na Instagram přesdílely bez svolení autorů klipy, které již byly publikovány na čínské sociální síti. „Jste-li tvůrce, je jasné, že nechcete, aby se na platformě objevovaly podobné recykláty. Lidé tak kradou váš obsah,“ uvádí pro server Recode spoluzakladatel Integrity Institute Jeff Allen.

Jakkoliv se ale z pohledu popularity mezi mladými lidmi a autory videí může jevit Instagram v porovnání s TikTokem v defenzivní pozici, stále ještě neztrácí uživatele jako „mateřský“ Facebook. Největší sociální síti se v poslední kvartále loňského roku poprvé stalo, že počet jejích aktivních uživatelů klesl, byť jen velmi mírně. Případný rozmach unikátního obsahu na Instagramu by v případě úspěšného přenastavení algoritmů sítě mohl podobným ztrátám zamezit.

-riv-