Komunity oslovují čím dál více uživatelů sociálních sítí

pondělí, 18. dubna 2022, 07:30 Internet & Mobil, Výzkum MediaGuru

Na sociálních sítích sílí komunity. Důležitá je také autenticita, která je pro úspěch influencerů klíčová.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Hlavním trendem na sociálních sítích jsou menší komunity, kde se lidé cítí bezpečně. Vyhledávání těchto, často uzavřených, prostor je stále oblíbenější také díky tomu, že hlavní charakteristikou současného internetu je nasycení obsahem. Influenceři pracují jako průvodci tím, co má smysl vědět a sledovat. Velký důraz je kladen také na autenticitu příspěvků. Vyplývá to z výzkumu influencerů Marie Heřmanové ze Sociologického ústavu Akademie věd.

Výzkum také ukázal, že muži na sítích často fungují jako opinion leadři (názoroví vůdci) a budují autenticitu skrze autoritu. Více kladou důraz na politiku a sdělování vlastních názorů. Zatímco ženy vystupují jako budovatelky komunity, které vytváří autenticitu skrze důraz na zranitelnost, otevřenost či přátelství. Trendem na sítích je také autenticita zpravodajství. Oblíbené jsou příběhy, které zachycují reálný život.

Nasycenost obsahu současného internetu hraje do karet influencerům, kteří na sítích vystupují jako rádci a pomáhají lidem vyznat se v tom, co je důležité nebo zajímavé. Uživatelé dávají přednost uzavřeným komunitám se specifickým obsahem. „Momentálně máme větší tendenci vyhledávat menší prostor, komunitu, kde se cítíme bezpečně,“ doplňuje Marie Heřmanová.

Čím dál větší roli při tvorbě obsahu na sítích hrají také algoritmy, které jsou určujícím faktorem toho, kdo obsah uvidí. Z výzkumu také vyplývá, že lidé ze sociálních sítí neodchází, ale pouze přechází mezi platformami. Průměrný uživatel má 8,4 profilu na sítích. „Každou síť používáme k něčemu jinému, žádná není globální,“ dodává Marie Heřmanová, která dále předpokládá, že v budoucnu bude kladen ještě větší důraz na anonymitu a soukromí. Nadále se budou vytvářet a posilovat zájmové komunity.

-tšl-