Markeťákův průvodce po sociálních sítích: LinkedIn

pondělí, 25. dubna 2022, 11:55 Internet & Mobil MediaGuru

Další sociální sítí v našem seriálu o možnostech jejich využití pro marketing je LinkedIn. Důležitou platformu pro B2B komunikaci představuje Vítězslav Klement z Group M.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Přinášíme třetí díl seriálu, ve kterém si postupně představujeme jednotlivé sociální sítě, jež jsou v současnosti relevantní pro podnikání a komunikaci značek a firem.

Už od starověku chtěly být značky tam, kde byli lidé, kterým se mohly prezentovat. A jelikož jsou dnes na sociálních sítích aktivní miliony Čechů a tráví na nich hodiny denně, je jasné, že na nich jsou aktivní i značky. V dnešním dílu se budeme věnovat platformě primárně pro B2B komunikaci, tedy LinkedInu.

Kde se LinkedIn vzal a co umí

Platforma LinkedIn vznikla na jaře roku 2003 a za rok si tedy budeme připomínat její dvacáté narozeniny. Za těch bezmála 20 let se LinkedIn změnil z vašeho online životopisu do plně obsahové platformy, kde jsou dnes aktivní jak jednotliví uživatelé, tak také značky, firmy nebo instituce. Stále ovšem platí, že uživatelský obsah se týká především pracovních témat a kariérních záležitostí.

Už několik let jsou tu potom s námi LinkedIn Pages, tedy stránky rozličných subjektů podobné těm, které známe třeba z Facebooku. Pomocí těchto stránek potom můžete jako značka oslovovat na LinkedInu svou cílovou skupinu, a tedy potenciální klienty, zákazníky nebo třeba obchodní partnery.

Jak si LinkedIn v Česku vede

LinkedInu patří v Česku třetí příčka co do velikosti počtu uživatelů, teoreticky jste dnes na této síti schopni oslovit až 2 000 000 českých uživatelů. Skutečností potom je, že na LinkedInu je česká uživatelská komunita ze všech platforem průměrně nejstarší.

Z hlediska rozdělení na muže a ženy je toto zastoupení na LinkedInu více méně totožné (52 % ve prospěch mužů) a nejvíce českých uživatelů je z Prahy (410 000), Ostravy (330 000) a Brna (110 000).

Zdroj: LinkedIn, duben 2020, zpracování dat GroupM

Zdroj: LinkedIn, duben 2020, zpracování dat GroupM

Pro koho je LinkedIn vhodný

LinkedIn je pro vás rozhodně zajímavý, pokud svou komunikací cílíte na B2B segment, případně pokud chcete oslovit primárně jednotlivce z oblasti IT, médií, marketingu, financí, představitele firem nebo třeba různé freelancery. Naopak na LinkedInu nenajdete (nebo nezacílíte) seniory, studenty, matky na mateřské nebo například „sociálně slabší“ spoluobčany.

Z hlediska obsahu je pro vás LinkedIn vhodný, pokud jste schopni v rámci vaší stránky publikovat 2-3 příspěvky týdně a máte možnost jít cestou placené podpory vašeho obsahu a cílů. To je dnes na LinkedInu zkrátka nezbytnost.

S jakými cíli na LinkedIn jít

V tomto bodě můžeme volně zrecyklovat to, co jsme si už v minulých dílech psali o Facebooku a Instagramu. Tedy že by vás měly zajímat jakékoliv konverzní akce (ač ani na LinkedInu se stále nedá prodávat napřímo) a potom také maximální efektivní zásah vašeho sdělení a kanálu.

A stejně to platí i naopak. Ani na LinkedInu nemá smysl vydávat se cestou zuřivého náboru fanoušků/followerů vaší stránky, případně lpět za každou cenu na interakcích u vašich příspěvků. Zkrátka platí, že pomocí LinkedInu chcete prodávat nebo dát vědět o tom, že něco prodat chcete a umíte.

Jak a jaký obsah na LinkedInu tvořit

LinkedIn není co do škály obsahových formátů tak pestrý a rozkročený jako třeba Instagram a některé obsahové formáty inspirované konkurenčními platformami stejně rychle zabalil, jako je zavedl. Řeč je například o LinkedIn Stories, formátu, který nenaplnil očekávání a prakticky nikdo je na LinkedIn pro šíření svého obsahu nevyužíval. „Storýčka“ na LinkedInu tak byla na podzim loňského roku sprovozena ze světa.

LinkedIn také ještě není úplně nativně sžitý s live streamy, stále více se ale i zde objevují videa. A i v případě této sítě platí, že průměrná délka zhlédnutí reklamního videa je maximálně 10 sekund.

Zdroj: LinkedIn

Zdroj: LinkedIn

V rámci své stránky na LinkedInu máte prakticky jen pět možností, jaký typ obsahu (nejen) svým followerům ukázat. Když pominu čistě textový příspěvek, jedná se o už klasické formáty statického obrázku případně videa. Specifikem LinkedInu je možnost vytvářet na vaší stránce články, něco jako interní blogy, které pojmou větší množství textu, který je editovatelný. Můžete tedy u něj měnit velikost a typ písma, řadit text do bloků, zvýrazňovat některé pasáže a tak podobně.

Na LinkedIn se vyplatí u příspěvků přidávat klíčová slova, tedy #hashtagy. Ty k vašim příspěvkům přidávejte tak, aby vás a váš obsah podle nich našel i uživatel, který o vás do té doby třeba vůbec neslyšel.

No a asi nepřekvapí, že také v případě LinkedInu jeho algoritmus, který rozhoduje o tom, kolik lidí uvidí kolik vašeho obsahu. Ten má rád a upřednostňuje v zobrazování obsahu ty kanály, které publikují pravidelně (a udržují mu tak uživatele v pozornosti). Opět také platí, že aktuálním doporučením je publikovat na LinkedIn stránce ideálně 2-3 příspěvky týdně.

Reklamní formáty aneb jak na LinkedInu reklamovat

LinkedIn má pro realizaci reklam vlastní reklamní platformu, ve které platba standardně probíhá přes platební kartu, případně je možné vyjednat si měsíční fakturaci.

V tuto chvíli musí zaznít dvě zásadní specifika reklamování na LinkedInu. Tím prvním a pozitivním je skutečnost, že LinkedIn nabízí na poměry ostatních sítí unikátní možnosti cílení uživatelů podle jejich „kariérních“ charakteristik. Tedy kde pracují, jak dlouho tam pracují, jak se jmenuje jejich pozice nebo jakou školu nebo obor vystudovali. No a teď k tomu negativnějšímu specifiku. Také kvůli možnosti zmíněného cílení jsou výkonnostní metriky na LinkedInu třeba 20x – 30x dražší než v případě Facebooku. Zatímco standardní CPM u reklam na Facebooku se pohybuje v desetikorunách, u LinkedInu jsou to pak vyšší stovky korun.

Také na LinkedInu můžete reklamou podporovat buď již existující příspěvky na vašem kanálu, případně připravovat tzv. „dark posty“, tedy reklamní příspěvky, které se neobjevují organicky na vaší stránce. Účelem vaší reklamy potom může být zásah, generování interakcí, zhlédnutí videa nebo prokliky na váš web.

Zdroj: LinkedIn

Zdroj: LinkedIn

Shrnutí

  • LinkedIn je nejvhodnější platforma pro B2B komunikaci a dnes na ní můžete být aktivní jak jako uživatelé, tak jako subjekty jako firmy nebo instituce
  • Na LinkedInu dnes najdete až 2 000 000 českých uživatelů s tím, že uživatelé LinkedInu jsou ze všech „českých“ sociálních sítích průměrně nejstarší
  • Co do obsahových formátů nenabízí LinkedIn pestré možnosti, za zmínku a vyzkoušení pak stojí formát LinkedIn Articles, tedy články publikované na vaší LinkedIn stránce
  • Ani na LinkedInu svou komunikaci bez reklamy snadno nerozjedete. LinkedIn nabízí unikátní možnosti cílení na „kariérní“ atributy svých uživatelů, reklama je kvůli tomuto specifiku dražší než na ostatních platformách

Markeťákův průvodce po galaxii sociálních sítích: Facebook

středa 2. března 2022

Markeťákův průvodce po sociálních sítích: Instagram

úterý 29. března 2022

Vítězslav Klement

Autor textu: Vítězslav Klement, Head of Social, Group M