Mattoni a Budvar se spojily v nabídce nového nápoje Birgo

úterý, 5. dubna 2022, 10:30 Aktuality, Marketing MediaGuru

Značky Mattoni a Budvar se spojily a uvádějí na trh ochucené nealkoholické pivo pod názvem Birgo.

Alessandro Pasquale a Petr Dvořák představují nový nápoj Birgo, zdroj: MediaGuru.cz

Alessandro Pasquale a Petr Dvořák představují nový nápoj Birgo, zdroj: MediaGuru.cz

Značky Mattoni a Budvar se spojily a uvádějí na trh ochucené nealkoholické pivo pod názvem Birgo. V prodeji bude ve třech chuťových variantách: grapefruit, citron-limetka a mango-limetka. Jde o nezvyklé propojení dvou významných zástupců světa alkoholických a nealkoholických nápojů. Nový nápoj má být v prodeji v Česku v řádech týdnů, na Slovensku se už prodává. 

„Tato forma spolupráce je pro nás jiným typem spolupráce mimo náš tradiční obor," uvedl na tiskové konferenci generální ředitel Budvaru Petr Dvořák s tím, že značka v posledních letech rozvíjela spolupráci především s menšími pivovary. „Spolupráce mi dává obrovský smysl. Máme i stejné názory na udržitelné podnikání a věříme, že je třeba zavést cirkulární principy do praxe," sdělil Alessandro Pasquale, generální ředitel Mattoni 1873.  Oba přitom považují uvedení značky Birgo za začátek právě uzavřené spolupráce. Nevylučují zavedení dalších příchutí.

Odhad velikosti prodejů Birgo na tiskové konferenci nezazněl, Mattoni si ale zavedením novinky slibuje vybudovat alespoň dvouciferný podíl na trhu nealkoholického piva, kde zatím nepůsobí. Jeho obliba na českém trhu roste, na Slovensku jsou ale jeho prodeje ještě výraznější.

Složení nového nápoje má odpovídat trendům kategorie beermixů. Požadovanou vlastností těchto nápojů je svěžest, podle výrobců obsahuje také nižší než obvyklý obsah přidaného cukru a vyšší podíl pivní složky v nápoji. Pivní základ vychází z receptury piva Budvar nealko. Značka Mattoni vybrala na základě svých zkušeností konečné příchutě.

Zdroj: Mattoni, Budějovický Budvar

Zdroj: Mattoni, Budějovický Budvar

Spolupráce obou firem má přesah i do oblasti udržitelného podnikání. Birgo se vyrábí v Budějovickém Budvaru na nové lince s hodinovou kapacitou 50 tisíc plechovek. Tato linka podle Budvaru přispívá k výrazně efektivnějšímu využití vody, tepla a elektrické energie. 

Birgo je baleno do papírových multipacků, které neobsahují lepidlo (technologie wrap-around s obsahem recyklovatelného papíru, jehož užití má ušetřit 16 % uhlíkové stopy oproti klasickým plastovým fóliím). Samotný materiál plechovek obsahuje 74 % recyklovatelného hliníku. 

Budějovický Budvar zároveň oznámila přistoupení k iniciativě Zálohujeme.cz, která podporuje zavedení vratných záloh na PET lahve a plechovky v Česku.

-mav-