Musk touží převzít Twitter, úspěchem si není jistý

sobota, 16. dubna 2022, 07:40 Internet & Mobil MediaGuru

Krátce po nákupu minoritního podílu ohlásil Elon Musk záměr provozovatele sociální sítě kompletně převzít. Miliardářovo úsilí provázejí pochyby a obtíže.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Elon Musk už zase dělá byznys přes sociální sítě. A tu svou oblíbenou si chce rovnou celou koupit. Miliardář a šéf společností Tesla a SpaceX tento týden ohlásil svou nabídku ve výši 43 miliard dolarů na odkup akcií společnosti Twitter. Provozovatele mikroblogovací služby by rovnou stáhnul z burzy. Podílníkům by nabídl 54,2 dolaru za akcii. To je o více než 30 procent výše v porovnání se stavem těsně před tím, než před necelými dvěma týdny Musk zveřejnil své vlastnictví devítiprocentního podílu ve firmě. Ten z něj dělá největšího akcionáře Twitteru. S excentrickým miliardářem ale nikdy nejsou věci úplně jednoduché.

Musk krátce po ohlášení svého záměru na převzetí firmy přiznal, že  možná nebude v jeho silách akvizici uskutečnit. Další vývoj ukazuje jeho pochyby jako opodstatněné. Správní rada Twitteru v pátek v podvečer středoevropského času jednomyslně odhlasovala, že se hodlá nepřátelskému převzetí bránit. Pokud by kdokoliv získal alespoň patnáctiprocentní akciový podíl bez souhlasu správní rady, ostatní akcionáři mají mít dle nových pravidel možnost přikoupit si akcie společnosti za zvýhodněnou cenu. Musk ale tvrdí, že má připraven plán B pro případ, že by svůj záměr nemohl uskutečnit.

Proti Saúdům

„Investoval jsem dTwitteru, protože věřím v jeho potenciál stát se platformou pro svobodu projevu na celém světě. Věřím, že svoboda projevu je společenským imperativem pro fungující demokracii," uvedl Musk v oznámení. „Od té doby, co jsem se stal akcionářem společnosti, si však uvědomuji, že ve své současné podobě nebude ani prosperovat, ani sloužit tomuto společenskému imperativu. Twitter je třeba transformovat na soukromou společnost," dodal.

Samostatný problém představuje výše Muskovy nabídky. 54,2 dolaru za akcii je sice znatelně vyšší cenovka než zahájením podnikatelovy odysey za ovládnutím Twitteru, zároveň je to o zhruba 23 dolarů méně, než činí loňské historické maximum akcií Twitteru. Podle saúdského prince Alwaleeda bin Talala Muskova nabídka neodpovídá hodnotě Twitteru s ohledem na jeho růstové vyhlídky. Bin Talal hovoří i za Rijád, který je prostřednictvím své společnosti Kingdom Holding Company jedním z největších spoluvlastníků americké firmy. Saúdové mají v Twitteru pětiprocentní podíl, tedy oproti Muskovi zhruba poloviční.

Podnikatel jim tuto skutečnost neopomněl zdůraznit s provokujícím dodatkem o žurnalistických standardech a svobodě slova v Saúdské Arábii. Podle Muska je cenovka 54,2 dolaru jeho nejlepší a poslední nabídka. Pokud by se ji firma rozhodla odmítnout, zváží své další angažmá v ní. „Není to výhrůžka, prostě to není dobrá investice beze změn, které je třeba provést," napsal Musk.

V Muskově podání se tak velký byznys opět stává předmětem pro show na sociálních sítích. Jeho kritici neopomíjejí dodat, že miliardářovy kroky často mají do serióznosti daleko. Nejde jen o situaci před čtyřmi roky, kdy na Twitteru deklamoval, že má zajištěny prostředky ke stažení Tesly z burzy, což prudce vyhnalo cenu jejích akcií. Později vyšlo najevo, že se Muskovo tvrzení nezakládalo na pravdě. Přinejlepším nepředvídatelné je chování šéfa Tesly i během aktuální kauzy. Přestože měl namířeno do správní rady Twitteru pod podmínkou, že nebude vlastnit více než 15 procent akcií firmy, Musk posléze otočil a rozhodl se místo toho celou firmu koupit.

Analytik Daniel Ives z americké investiční společnosti Wedbush označuje aktuální dění kolem Twitteru za telenovelu. Na pikantnosti jí dodaly i spekulace ohledně toho, že v případě změny majitele Twitteru by se na sociální síť mohl vrátit Donald Trump. Exprezident USA však později uvedl, že ani v případě ovládnutí Twitteru Elonem Muskem by svůj profil nejspíš neobnovil. To neznamená, že nadcházející dny budou ve světě sociálních médií nudné. 

-riv-