Návrhy na obsazení pěti míst v Radě ČT lze zasílat do 3. května

úterý, 19. dubna 2022, 13:05 Aktuality, TV ČTK

Organizace a sdružení mohou do 3. května Poslanecké sněmovně zasílat nové návrhy na obsazení pěti míst v Radě České televize.

Zdroj: MediaGuru.cz

Zdroj: MediaGuru.cz

Organizace a sdružení mohou od 19. dubna do 3. května Poslanecké sněmovně zasílat nové návrhy na obsazení pěti míst v Radě České televize (ČT). Poslanci budou volit čtyři členy na řádné šestileté období a jednoho člena za loni odvolanou Hanu Lipovskou s funkčním obdobím do 27. května 2026. K návrhům se přikládají další doklady uvedené na internetových stránkách Poslanecké sněmovny zde a zde.

Rada České televize má v současnosti deset členů namísto 15. Na posledním zasedání Sněmovny se ani při opakované volbě nepodařilo většinu nových členů z nominovaných kandidátů zvolit. V březnu poslanci k tehdy devíti členům rady zvolili pouze bývalého ředitele ostravského studia ČT Ilju Racka.

Část členů Rady ČT měla Sněmovna volit už v minulém volebním obdobím. Kluby tehdejší opozice ODS, Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN i za přispění tehdy vládní sociální demokracie volbu zablokovaly. Někteří poslanci mluvili o hlasovací koalici tehdy vládního hnutí ANO a opozičních SPD a KSČM.

Rada představuje nástroj, kterým má veřejnost televizi kontrolovat. Do její pravomoci patří například schvalování rozpočtu a volba generálního ředitele. Mezi generálním ředitelem Petrem Dvořákem a vedením rady panuje spor o usnášeníschopnost orgánu. Dvořák tvrdí, že pro schválení bodů by měla hlasovat nadpoloviční většina ze všech 15 členů rady, tedy osm, radní naopak zastávají názor, že by to měla být většina z přítomných členů na jednání.

-čtk-