Netflix poprvé ztratil předplatitele, má jich o 200 tisíc méně

středa, 20. dubna 2022, 06:45 TV, Internet & Mobil MediaGuru

Poprvé za deset let Netflix hlásí méně předplatitelů. Na vině je konkurenční boj i válka na Ukrajině.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Streamovací služba Netflix oznámila poprvé za poslední dekádu ztrátu předplatitelů. Za první letošní čtvrtletí jich má o 200 tisíc méně. Podle firmy k tomu vedl nejen tvrdý konkurenční boj, ale také válka na Ukrajině a odchod z ruského trhu. Hodnota firmy tak poklesla o 40 miliard dolarů, podíly se snížily o 26 %. Obrat vzrostl o 10 % na celkových 7,87 miliard dolarů. 

Netflix má v současnosti 221,6 milionů předplatitelů, přičemž podle předpovědi měl v prvním čtvrtletí jejich počet navýšit o 2,5 milionu. Jen kvůli odchodu z Ruska přišel celkem o 700 tisíc zákazníků. 

I na další čtvrtletí je předpověď spíše pesimistická. Ztratit má Netflix další dva miliony předplatitelů, a to navzdory příchodu obsahových novinek, jako je pokračování seriálu Stranger Things nebo filmu The Grey Man s Ryanem Gosilingem a Chrisem Evansem v hlavních rolích. 

Poprvé v historii Netflix také připustil možnost zavést levnější předplatné s reklamou. „Ti, kdo sledují Netflix, ví, že jsem proti složitosti reklamy, a naopak velkým fanouškem jednoduchosti předplatného,“ uvedl generální ředitel společnosti Reed Hastings. „Ale jakkoli tomu fandím, ještě více fandím širokému výběru pro spotřebitele,“ dodal při hovoru s investory s tím, že je jasně vidět, že levnější verze předplatného s reklamou dobře fungují pro konkurenční služby od Disney nebo HBO.  Hastings upozornil, že pokud se Netflix pro levnější předplatné rozhodne, nebude to hned, ale zřejmě až za rok nebo dva. 

Další příjmy se Netflix snaží generovat z možností sdílení účtu s přáteli nebo rodinou mimo domov. Právě sdílení účtu stojí podle firmy proti dalšímu růstu. Nyní eviduje na 100 milionů domácností, které tak činí, z toho jich je 30 milionů v USA a Kanadě. 

Další potenciál k růstu vidí rovněž v nových trzích, které nejsou ještě saturovány, jak je tomu například v USA či Kanadě. I z tohoto důvodu investuje do obsahu v lokálních jazycích. 

Akcie firmy v reakci na zprávu klesají o více než čtvrtinu, protože investoři se obávají, že průkopník streamovacích služeb má své nejlepší časy možná již za sebou, uvedla agentura AP. Pokud si Netflix udrží ztráty i po oficiálním zahájení obchodování, ztratí od počátku roku více než polovinu své hodnoty, dodává ČTK.

-stk-