Senátní komise vyzvala vládu, aby řešila výpadky TV vysílání

úterý, 5. dubna 2022, 15:00 Aktuality, TV ČTK

Senátní komise pro rozvoj venkova vyzvala vládu, aby řešila výpadky televizního signálu kvůli přechodu na nový standard vysílání DVB-T2.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Senátní komise pro rozvoj venkova vyzvala vládu, aby řešila výpadky televizního signálu kvůli přechodu na nový standard vysílání DVB-T2. Požaduje také, aby bylo zachováno pozemní digitální vysílání televize i po roce 2030. Po jednání komise to dnes uvedl její předseda Jiří Vosecký (SLK). Podle něj je v krizových situacích, mezi něž zařadil koronavirovou pandemii nebo ruský vpád na Ukrajinu, nezbytné garantovat občanům přístup k televiznímu vysílání a hlavně k veřejnoprávní televizi.

„Přechod na televizní standard DVB-T2 vynucený odebráním rádiových kmitočtů pro mobilní 5G sítě způsobil na mnoha místech Česka problémy s televizním příjmem, a to zejména při inverzním počasí. Nejvíce tyto problémy dopadly na diváky České televize, ale i diváky komerčních televizí," uvedl Vosecký. Problém se podle něj týká tisíců lidí, kteří ztratili stabilní přístup k veřejnoprávní službě.

„Řešením je přidělit do současných velkých jednofrekvenčních sítí další mezinárodně zkoordinované kmitočty, a to zejména do vysílací sítě České televize," řekl Vosecký. Doporučení podle něj vychází mimo jiné ze studie expertů z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky při ČVUT.

Český telekomunikační úřad podle předsedy komise o problému věděl, pro jeho řešení ale nic neudělal. Příčinou špatného televizního příjmu byl podle odborníků přechod na velké jedno-frekvenční sítě a technicky limitovaná schopnost přijímacích zařízení zpracovávat mnohonásobný příjem DVB-T2 signálu, který dorazí na vstup přijímače s různým zpožděním, uvedl Vosecký. Do problémů se promítá také geografické uspořádání České republiky.

„Na jednání jsem senátory informoval, že ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) rychle ustanoví pracovní skupinu k vyřešení problémů s kvalitou pokrytí televizním signálem. Zástupci Senátu samozřejmě budou také přizváni. MPO počítá se zachováním nezbytné úrovně fungování terestrického televizního vysílání i po roce 2030," uvedl náměstek ministra průmyslu Petr Očko.

Senátoři také chtějí po vládě, aby na mezinárodní půdě aktivně bojovala za zachování pozemního digitálního vysílání ve stávajícím rozsahu i po roce 2030. "Shodli jsme se, že zemské televizní vysílání je nezastupitelné. Jeho omezení či úplné zrušení by zvýšilo náklady minimálně 55 procentům domácností," uvedl Vosecký. Komise proto požádala ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu (za STAN), aby do konce června přeložil Senátu stanovisko, které Česko bude zastávat na jednáních v rámci Evropské unie na Světové radiokomunikační konferenci v roce 2023.

-čtk-