Seznam uvádí reklamní video formáty, zahrnují i e-commerce

středa, 13. dubna 2022, 07:15 Internet & Mobil MediaGuru

Internetová společnost Seznam.cz rozšiřuje nabídku svých reklamních video formátů. Pro inzerenty ze segmentu e-commerce přichází s formátem Seznam Shopping Video.

Petr Daneš, zdroj: Seznam.cz

Petr Daneš, zdroj: Seznam.cz

Internetová společnost Seznam.cz rozšiřuje nabídku svých reklamních video formátů. Pro inzerenty ze segmentu e-commerce přichází s formátem Seznam Shopping Video, který umožní napojení XML feedu inzerenta a zobrazí produkty s cenou v rámci videokreativy. Podle Petra Daneše, manažera videoreklamy Seznam.cz, je záměrem Seznamu více podpořit reklamní nabídku formátů, které vybízejí k nákupům konkrétního zboží. V zahraničí jsou podle jeho slov velkým trendem tzv. Shoppable Video Ads.

Novinkou v nabídce Seznamu je také reklamní vertikální video na domovské stránce a produkt Seznam Action Video s nízkým CPC. Ten se zobrazuje v Seznam.cz Newsfeedu na domovské stránce Seznam.cz. Feed článků je personalizovaný, tudíž se má zobrazovat uživateli u obsahu, který ho zajímá. Chystají se také změny v podmínkách pro nepřeskočitelné spoty, které nově budou moci mít i delší stopáž a prvních 15 sekund bude nepřeskočitelných.

Další informace můžete číst v odpovědích Petra Daneše níže.

Otázky pro Petra Daneše

Jaké máte plány na rok 2022 v oblasti videoreklamy?

Segment e-commerce je dlouhodobě v růstu, doba pandemie tento trend rozhodně podpořila, a tak není divu, že klienti poptávají online videoprodukty, které budou uživatele přímo vybízet k nákupům. Velkým trendem jsou v zahraničí tzv. Shoppable Video Ads vybízející k nákupům konkrétního zboží. Tomu chceme jít letos víc naproti i u nás. Proto jsme připravili nové videoformáty. Uvádíme produkt pro e-commerce inzerenty s názvem Seznam Shopping Video, který umožní napojení XML feedu inzerenta a zobrazí produkty s cenou v rámci videokreativy. Nově máme reklamní vertikální video na domovské stránce. Představujeme také produkt Seznam Action Video s nízkým CPC. Ten se zobrazuje v Seznam.cz Newsfeedu na domovské stránce Seznam.cz. Feed článků je personalizovaný, tudíž se produkt zobrazí uživateli přirozeně přímo u obsahu, který ho zajímá. Také změníme podmínky pro nepřeskočitelné spoty, které nově budou moci mít i delší stopáž a prvních 15 sekund bude nepřeskočitelných.

Investice do videoreklamy v posledních letech každým rokem rostly. Potvrdil se tento trend i loni a jaký je v objemu investic výhled pro rok 2022?

Investice do videoreklamy na webech společnosti Seznam.cz opět rostly o něco víc než předchozí rok. Loni se zvýšily o 38 %. Růst očekáváme i v letošním roce. Predikce pro celý český trh byly ostatně na začátku roku také pozitivní.

Jak velkou část z výnosů tvořila programatická reklama?

Programatik činil zhruba třetinu z celkových reklamních výnosů. Outstream se podílel zhruba čtvrtinou. Rád bych zmínil zejména to, že Sklik a RTB vyrostly více než dvojnásobně.

Pokud se podíváme na počet klientů Skliku, jak se změnil?

Navýšil se meziročně o polovinu. V porovnání s rokem 2019 pak dokonce o 100 %. V přímém nákupu počet klientů narostl o pětinu. V RTB se počet zvýšil o 73 %.

Dá se nějak zobecnit z jakých segmentů noví klienti pochází?

Předně se rozrůstáme o klienty ze segmentů retail, e-commerce, rychloobrátkové zboží, přibyly ale i státní instituce a politické strany.

Jsou některé segmenty, které zůstávají i nadále utlumeny?

Travel segment. Cestovní kanceláře stále neinzerují tolik co dříve, byť lehké oživení evidujeme.

Jak jste dokázali uspokojit poptávku nových klientů?

Díky tomu, že se reklamní prostor, kterým disponujeme za Seznam i v naší partnerské síti, meziročně zvětšil na dvojnásobek. Důvodem je tedy nárůst počtu externích partnerů, stále populárnější Seznam.cz Newsfeed i navýšení návštěvnosti Seznam Zpráv. Dlouhodobě rozšiřujeme externí síť o další weby – například o iPrima.cz, TN.cz. Tahounem je i Stream. Videoportálu se loni povedlo zvýšit počet zhlédnutí na půl miliardy, což je v meziročním srovnání nárůst o 58 %. V loňském roce bylo na Streamu publikováno 17,5 tisíc nových videí, u kterých diváci strávili 30 milionů hodin. Pro rok 2022 je v plánu další rozšiřování filmové nabídky, ve které jsou zdarma ke zhlédnutí stovky českých i světových snímků. Chceme jednoduše umožnit inzerentům nákup instreamové videoreklamy napříč weby českého internetu z jednoho místa.

Ruku v ruce s tím také rozšiřujeme portfolio reklamních formátů. Jen loni jsme uvedli nové formáty Outstream floating, umožňující zásah napříč obsahovými weby Seznamu, a Seznam Brand Video, které chceme dále podporovat. Chceme klientům nabídnout vždy komplexní řešení pro jejich videokampaně. Ať už chtějí velký zásah, budovat značky, získávat prokliky nebo ukazovat své produkty.

Vaše Seznam Brand Studio letos bodovalo v mezinárodní soutěži Native Advertising Award. Jak se vám daří s nativní videoreklamou?

Minulý rok jsme začali s tvorbou seriálů na míru, které umisťujeme na videoportál Stream a zobrazují se i na hlavní stránce Seznamu. S klientem vymyslíme koncept, natočíme seriál a dostaneme ho k divákovi. Je to tedy pro klienta komplexní řešení na míru. Se seriálem „Kudy Foodie?”, který jsme vytvořili minulý rok, jsme získali ve zmíněné soutěži třetí místo. Tento rok díky narůstající poptávce očekáváme, že seriálů vytvoříme dvojnásobek. Je zjevné, že zadavatelé si stále více uvědomují roli videa. Je to pro ně jeden z nejlepších nástrojů pro budování značky.

-mav-