Snížení bonusu pro ředitele ČT bylo podle výboru nezákonné

čtvrtek, 14. dubna 2022, 15:45 Aktuality, TV ČTK

Snížení bonusu generálního ředitele České televize Petra Dvořáka za rok 2020 na 66 procent bylo podle sněmovního volebního výboru v rozporu se zákonem.

Petr Dvořák, zdroj:MediaGuru.cz

Petr Dvořák, zdroj:MediaGuru.cz

Snížení bonusu generálního ředitele České televize Petra Dvořáka za rok 2020 na 66 procent bylo podle sněmovního volebního výboru v rozporu se zákonem. Hlasovalo pro něj totiž pět z tehdejších 11 členů rady. Vyplývá to z usnesení, které dnes volební sněmovní výbor přijal.

Rada se při hlasování loni v červnu řídila podle toho, že na zasedání bylo devět jejích členů a pět hlasujících pro návrh brala jako většinu. Podle zákona přitom odměnu generálního ředitele schvaluje nadpoloviční většina ze všech členů.

Snížená odměna představovala asi 1,6 milionu korun. Důvodem snížení byly mimo jiné problémy v komunikaci mezi Dvořákem a radou. Podle dnešního usnesení poslanců má rada rovněž informovat, jakým způsobem loňské rozhodnutí napravila. Doložit má rovněž to, jakým způsobem přijímala usnesení od začátku loňského roku do dnešního dne.

Mezi Dvořákem a vedením rady panuje ohledně usnášeníschopnosti rady spor. Dvořák tvrdí, že pro schválení bodů by měla hlasovat nadpoloviční většina ze všech členů rady, radní naopak zastávají názor, že by to měla být většina z přítomných členů na jednání. Dvořákův konzervativní výklad doporučuje Legislativní odbor Poslanecké sněmovny a Právní oddělení ČT. Radní se odkazují na výklad vlastních právních poradců.

Rada České televize má v současnosti deset členů namísto 15. Na posledním zasedání Sněmovny se ani při opakované volbě nepodařilo většinu nových členů z nominovaných kandidátů zvolit. V březnu poslanci k tehdy devíti členům rady zvolili pouze bývalého ředitele ostravského studia ČT Ilju Racka.

Rada představuje nástroj, kterým má veřejnost televizi kontrolovat. Do její pravomoci patří například schvalování rozpočtu a volba generálního ředitele.

-čtk-