Twitter pracuje na funkci upravování příspěvků

neděle, 10. dubna 2022, 07:55 Internet & Mobil MediaGuru

Mikroblogovací služba chystá novinku, po které řada uživatelů volá už dlouhé roky. K zahájení prací na ní možná přispěl i Elon Musk.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Twitter má za sebou mimořádně rušný týden. Jeho největším individuálním akcionářem s podílem 9,2 procenta a novým členem správní rady se stal majitel Tesly či SpaceX Elon Musk. Firma zároveň potvrdila, že během nadcházejících měsíců začne pracovat na zboření vlastního letitého tabu. Po odchodu zakladatele sociální sítě Jacka Dorseyho z ředitelské funkce podle všeho padne premisa, že publikované tweety nepůjde zpětně měnit.

„Možnost editace příspěvků byla po mnoho let nejžádanější funkcí. Bez časových limitů na úpravu textu nebo zachování transparentnosti v tom, co vlastně bylo předmětem editace, by ale mohla být novinka zneužita k pozměnění záznamů veřejné debaty. Ochrana její integrity je naší nejvyšší prioritou,“ vysvětluje produktový manažer Twitteru Jay Sullivan přístup své společnosti. Podobnými obavami z toho, že by docházelo například ke změnám ve vyznění hojně sdílených příspěvků, argumentoval proti zavedení editační funkce v minulosti Dorsey, připomíná server SocialMediaToday.

Nyní je to Elon Musk, kdo výrazně napomohl tomu, že se o upravování tweetů opět vášnivě debatuje. Před několika dny zveřejnil na svém účtu anketu, zda by uživatelé byly pro zavedení editační funkce. Výrazná většina se mimochodem vyslovila kladně, což vyvolalo spekulace, že právě na zavedení novinky bude Musk tlačit. Na anketu o editačním tlačítku za 24 hodin odpovědělo více než 4,3 milionu uživatelů této sociální sítě. Pro zavedení funkce hlasovalo 73,5 procent z nich. Musk navíc do své ankety přidal i vtip, v obou možných odpovědích jsou překlepy. Právě kvůli nim by uživatelé této sítě uvítali možnost oprav.

Na hlasování zareagoval také současný šéf firmy Parag Agrawal s dodatkem, že jde o důležitou anketu. Zároveň ale firma ubezpečuje, že Twitter novinku plánoval už dříve. Už prvního dubna ostatně oficiální účet firmy uvedl, že ji chystá.

Vzhledem k datu publikace se ji ale mnoho lidí zdráhalo brát vážně, Twitter později dokonce ubezpečoval své sledující, že opravdu nešlo o apríl. Téma možného Muskova vlivu na podobu sociální sítě má nicméně více dimenzí. Nejde v této souvislosti jen o prosazování editačního tlačítka, ale v neposlední řadě také o otázku politiky firmy vůči svobodě projevu.

Musk sám sebe označuje za příznivce co nejširší svobody vyjadřování. Fungování Twitteru v tomto ohledu několikrát zkritizoval. Služba například omezuje dosah příspěvků ruských státních institucí, v minulosti správci zrušili účet tehdejšímu americkému prezidentu Donaldu Trumpovi. Musk přirovnal Twitter k veřejnému náměstí, kam chodí lidé vyjadřovat své názory. Pokud jsou této možnosti zbaveni, vede to podle miliardáře k podkopání demokracie. Někteří odborníci ale naznačují, že spojenectví Muska s Twitterem má pragmatičtější důvody, než je starost o fungování demokracie.

David Kirsch z Marylandské univerzity a autor knihy Bubliny a krachy se domnívá, že za celou dobu existence Twitteru z něj nikdo netěžil více než Musk. „Donaldu Trumpovi se díky Twitteru podařilo vyhrát prezidentské volby, ale Musk platformu používá k přiživování svého narativu o firmě Tesla a k podpoře ceny jejích akcií v době, kdy korporaci hrozil kolaps,“ tvrdí podle serveru Los Angeles Times Kirsch.

Výrazně vyšvihnout cenu akcií „své“ firmy se podnikatelovi podařilo i v případě Twitteru. Krátce po oznámení Muskova nákupu podílu ve společnosti hodnota provozovatele sociální sítě na burze vzrostla během jednoho dne o 25 procent. Kritici by dodali, že manipulace finančními trhy je hlavním motivem Muskova působení na Twitteru. Loni například některými svými příspěvky pomohl „vypumpovat“ cenu kryptoměn jako bitcoin nebo dogecoin.

-riv-